• AFP
    Het Zweedse elftal dat Europees kampioen onder 21 is geworden
  • AFP
    Het elftal van Portugal

De voetballers van Zweden zijn dinsdagavond Europees kampioen onder 21 jaar geworden. In de finale werd Portugal met strafschoppen verslagen. Na de reguliere speeltijd was het in Praag nog 0-0.

Voor rust domineerde Portugal en was het dicht bij de 1-0 via Ricardo Oliveira, die de lat raakte. In de tweede helft werd Zweden sterker en miste oud-Feyenoorder John Guidetti een paar grote kansen. Na 120 minuten voetbal zonder doelpunten werd doelman Patrik Carlgren de held van de avond met twee gestopte strafschoppen.

Naast Guidetti stonden bij Zweden nog twee bekenden uit de eredivisie in de basis: Simon Tibbling (FC Groningen) en aanvoerder Oscar Hiljemark (PSV).

Oranje won twee keer

Beide landen stonden voor de tweede keer in de finale. In 1992 verloren de Zweden de eindstrijd van Italië, twee jaar later overkwam dat de Portugezen.

Nederland werd twee keer Europees kampioen onder 21 jaar. In 2006 werd in de eindstrijd gewonnen van Oekraïne. Een jaar later was de ploeg van Foppe de Haan in eigen land te sterk voor Servië.