Jennifer Geerlings-Simons (links) vlak na haar verkiezing tot parlementsvoorzitter met André Misiekaba, de nieuwe fractievoorzitter van de NDP
NOS Nieuws

Suriname herkiest voorzitter Surinaamse parlement

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

De Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse heeft de voorzittershamer in het Surinaamse parlement veroverd. Jennifer Geerlings-Simons werd herkozen als voorzitter; als ondervoorzitter treedt Melvin Bouva aan. Beiden zijn lid van de Nationale Democratische Partij van president Desi Bouterse.

Jennifer Geerlings-Simons was ook tijdens de afgelopen zittingsperiode voorzitter van het college en kreeg 33 van de 51 stemmen. Bouva was de afgelopen vijf jaar lid van het parlement. De tegenkandidaat van de oppositie, Krishna Husainali-Mathoera, kreeg 18 stemmen.

Invloedrijke posities

De voorzitter van het Surinaamse parlement bepaalt de politieke agenda van de volksvertegenwoordiging en wordt daarom gezien als één van de invloedrijkste politieke functionarissen. Een belangrijke taak die Simons op korte termijn op zich zal nemen is het uitschrijven van presidentsverkiezingen. Het Surinaamse staatshoofd wordt door het parlement gekozen.

Naar verwachting zullen die verkiezingen medio juli plaatsvinden. Het is zo goed als zeker dat president Bouterse opnieuw gekozen wordt. De beëdiging van de nieuwe president moet volgens de grondwet uiterlijk op 12 augustus plaatsvinden, vijf jaar na het aantreden van president Bouterse.

Eed

Voordat de voorzitter en ondervoorzitter werden gekozen, legden de 51 leden van het nieuwe parlement de eed af. In de nieuwe samenstelling heeft de Nationale Democratische Partij een krappe meerderheid van 26 zetels.

De nieuwe regering is nog niet gevormd, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat de NDP samenwerken met een aantal kleinere partijen. Als dat gebeurt krijgt de nieuwe coalitie steun van ten minste 32 parlementariërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl