Een standbeeld van de Zwitserse legende William Tell
NOS Nieuws

Boegeroep om verkrachtingsscène, voorstelling wordt stilgelegd

Een verkrachtingsscène bij de première van de opera Guillaume Tell in het Londense Royal Opera House viel niet in goede aarde bij het publiek. Tijdens de scène barstte de zaal uit in een luid boegeroep. Zo luid zelfs, dat de voorstelling tijdelijk stil werd gelegd en de operadirecteur zijn verontschuldigingen aanbood.

De opera is gebaseerd op de legende van William Tell, een heldhaftige kruisboogschutter die aan het begin van de 14e eeuw in Zwitserland zou hebben geleefd. In de omstreden scène wordt een actrice uitgekleed en ruw behandeld door een groep soldaten. Ze voeren haar champagne, betasten haar en dwingen haar op een tafel te gaan liggen.

'Tragisch feit'

Na de voorstelling beklom directeur Kasper Holten van het Royal Opera House het podium en maakte zijn excuses. "Het spijt ons dat de scène voor sommige mensen te ver ging." Volgens hem liet het zien hoe de brute realiteit voor vrouwen is in tijden van oorlog. "Spijtig genoeg is seksueel geweld daarbij een tragisch feit."

Britse recensenten reageerden na de voorstelling op dezelfde manier als het publiek. Een recensie spreekt van een "verschrikkelijke avond" waarin een 'gratuite groepsverkrachting' het luidruchtigste gejoel uitlokte dat de recensent zich kon herinneren in het operagebouw.

Een recensent van de Sunday Express spreekt van een dieptepunt en vindt dat er 'koppen moeten rollen'.

Oproep

Het Londense operahuis heeft na de voorstelling het publiek opgeroepen hun mening te geven over de voorstelling. "De opera heeft verschillende interessante vragen opgeroepen, (...), en ik nodig u uit om het gesprek hierover te voeren", schrijft de opera.

De regisseur van de opera is niet van plan iets aan het stuk aan te passen, zegt hij tegen The Guardian. "Als je de brutaliteit niet voelt en het leed waarmee deze mensen werden geconfronteerd gaat verbergen, dat wordt het een soft en kinderlijk stuk." Tegen de BBC zei hij: "De opera is geen kerk. Je hoeft het traditionele publiek niet altijd te geven wat ze willen zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl