Eddy Cue presenteert Apple Music
NOS Nieuws

Apple Music is beschikbaar: wat je moet weten

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Vanaf vandaag heeft Spotify er een concurrent bij: Apple Music. Apple's antwoord op de ontwikkelingen in de streamingindustrie, komt vanmiddag beschikbaar. Wat kun je ermee en werkt de dienst ook met niet-Apple-producten? Vijf vragen aan techredacteur Nando Kasteleijn.

1. Wat is Apple Music?

Apple Music is een muziekstreamingdienst. In 2004 besloot Apple in Nederland via de iTunes Store muzieknummers los te verkopen. Dat was revolutionair, want iedereen was gewend om albums aan te schaffen of om nummers (illegaal) te downloaden. Het werd een groot succes; iTunes werd het belangrijkste muziekplatform.

De afgelopen jaren wonnen streamingdiensten terrein en verloor Apple zijn koppositie. Met Apple Music moet Apple die plek weer terugkrijgen. Vanaf vandaag zijn via deze dienst 30 miljoen nummers uit de muziekbibliotheek van de iTunes Store voor 9,99 euro per maand onbeperkt te beluisteren.

Naast de streamingdienst komt vandaag ook 'Beats1' beschikbaar, een internationaal radiostation van Apple gepresenteerd door een aantal dj's waarop 24 uur per dag muziek te beluisteren is.

2. Doen alle artiesten mee?

Nee. Zo zijn The Beatles niet in Apple Music te vinden, maar wel in de iTunes Store. Het is voor alle streamingdiensten een uitdaging om een zo groot mogelijk aanbod op te bouwen. Daarvoor moet onderhandeld worden met muzieklabels en in toenemende mate ook met artiesten die zelf hun muziek uitgeven. Dat betekent veel onderhandelen en hopen dat ze je prijs goed vinden.

Soms lopen die onderhandelingen niet helemaal soepel. Zoals met Taylor Swift. Zij schreef vorig weekend een open brief aan Apple, waarin ze stelde dat het niet eerlijk was dat artiesten niets krijgen voor de gratis proefperiode van 3 maanden. "Wij vragen toch ook niet om gratis iPhones?" Haar brief werkte, want nog dezelfde avond paste Apple het beleid aan.

Eddy Cue, bij Apple verantwoordelijk voor de nieuwe streamingdienst, zei dat Swift in een belangrijke mate heeft bijgedragen aan de beslissing.

3. Ik heb Windows en/of Android, dan kan ik er niks mee, toch?

Zeker wel. Jaren geleden besloot Apple dat ook Windows-gebruikers toegang zouden moeten krijgen tot iTunes. De belangrijkste reden hiervoor was dat het bedrijf de iPod aan zoveel mogelijk mensen wilde verkopen en dat kon alleen als ook mensen met een Windows-pc muziek op hun mp3-speler konden zetten.

Omdat Apple zoveel mogelijk mensen wil bereiken komt Apple Music niet alleen beschikbaar voor alle Apple-producten, maar ook direct voor Windows en later dit jaar ook voor Android. Vooral dat laatste is bijzonder, want nooit eerder maakte Apple een app voor Google's besturingssysteem.

4. Wat moet ik doen om het te kunnen gebruiken?

iOS-gebruikers moeten allereerst hun iPhone, iPod of iPad updaten naar de nieuwste software, versie iOS 8.4. Dat kan door via instellingen naar algemeen te gaan en te zoeken naar software-updates. De update is vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd beschikbaar. Als de update eenmaal is geïnstalleerd, heb je direct de Apple Music-app.

Je moet je dan nog aanmelden voor Apple Music. Hiervoor hoef je niet gelijk te betalen, de eerste drie maanden zijn gratis. Windows-gebruikers kunnen iTunes updaten om de functie ontvangen. De applicatie voor Android volgt dit najaar. Tegen die tijd zal de app via Google Play te downloaden zijn.

Mensen met een Mac-computer kunnen via de App Store de nieuwste versie van iTunes downloaden en zich vervolgens aanmelden voor Apple Music.

Apple's streamingdienst Apple Music

5. Wat zijn de belangrijkste alternatieven?

De afgelopen tijd schieten streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond. De bekendste is Spotify, die door heel veel mensen wordt gebruikt. De dienst zag Apple Music al een tijdje aankomen en lanceerde eerder dit jaar een aantal nieuwe onderdelen, waaronder een optie waarbij muziek wordt afgespeeld op het ritme van je hardlooptempo.

Een andere concurrent is Tidal. Deze dienst, die werd gekocht door de steenrijke artiest Jay Z,hoopt vooral gebruikers te trekken met muziek van zeer hoge kwaliteit. Maar net zoals Google Play Music, Rdio en Deezer is Tidal bij het grote publiek niet zo populair. De meeste mensen gebruiken Spotify. Apple hoopt dat dat na vandaag gaat veranderen en zou rekenen op wel 100 miljoen abonnees, al is dit getal nooit door het bedrijf bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl