NOS Nieuws

Amsterdamse ouders mogen school niet ruilen

Ouders van Amsterdamse scholieren mogen onderling niet ruilen als zij ontevreden zijn over de toegewezen school. Dat is de uitkomst van het kort geding dat twintig ouders hadden aangespannen tegen de OSVO, de koepelorganisatie van Amsterdamse middelbare scholen. De OSVO verbiedt ruilen maar de ouders wilden via de rechter alsnog toestemming afdwingen.

In Amsterdam wordt dit jaar voor het eerst een matching-systeem gebruikt. Een leerling moet vijf voorkeuren aangeven. Als hij bij de loting niet wordt toegelaten op school nummer 1, loot hij verder voor schoolkeuze nummer 2, dan nummer 3 en zo door. Het doel is om zo veel mogelijk kinderen op een van hun voorkeursscholen te krijgen.

Favoriete school

In het oude lotingssysteem gaf de leerling zijn favoriete school op. Werd de leerling daarvoor uitgeloot, dan was er geen alternatief. Volgens de ouders zijn zo'n honderd kinderen op een school geplaatst die niet in hun top 5 voorkwam. Zij stelden voor onderling te ruilen. Dan zouden nog meer kinderen op hun voorkeursschool terecht komen.

Volgens de OSVO is ruilen achteraf niet eerlijk, omdat leerlingen die op een wachtlijst staan dan zouden worden benadeeld. De koepelorganisatie zegt bezig te zijn om alle klachten te behandelen en te zoeken naar een oplossing. "Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden'', aldus het OSVO-bestuur in een reactie op de uitspraak van de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl