Nederlandse exportgoederen
NOS Nieuws

Voedingssector beducht voor eventuele Grexit

Een eventuele Grexit mag volgens premier Rutte dan maar weinig invloed hebben op de Nederlandse economie, toch zijn vooral multinationals bevreesd voor de gevolgen van de Griekse crisis. Met name de voedingssector heeft veel te verliezen, want jaarlijks wordt er zo'n 760 miljoen euro aan voeding, vooral zuivel en vlees, naar Griekenland geëxporteerd.

Delhaize

Een grote speler in Griekenland is Aholds fusiepartner Delhaize. De Belgische supermarktketen heeft 308 winkels in het Zuid-Europese land, daar bekend als Alfa Beta Vassilopoulos. Goed voor zo'n 7 procent van de omzet. ''We zijn uiteraard voorbereid op een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone,'' laat een woordvoerder weten.

''Maar daar is nu nog geen sprake van. Alles is nu nog als normaal. Alles wordt stipt op tijd betaald. Dus we blijven voorraden sturen. We blijven voorlopig investeren, nu we nog niet de impact van de Griekse crisis voelen.''

Nu is alles nog normaal, dus we blijven investeren.

Delhaize

Toch merkt Delhaize dat de Griekse burgers onrustiger worden. ''We zien een omzetstijging in Griekenland de laatste dagen, dus dat kan er wel op wijzen dat de Grieken aan het hamsteren zijn.'' Ook heeft het bedrijf medewerkers van vakantie moeten terugroepen omdat de winkels druk bezocht worden. ''Maar van het vergroten van de voorraad is nog geen sprake.''

FrieslandCampina

Daarmee hanteert het Belgische bedrijf een andere strategie dan het Nederlandse FrieslandCampina. Die maakte gisteren bekend de Griekse voorraden juist te verhogen. Het zuivelbedrijf wil zo vooruitlopen op hamsterpraktijken bij de consumenten. ''Wij willen ervoor zorgen dat ze niet voor lege schappen komen te staan'', zegt de woordvoerder.

De Grieken moeten niet voor lege schappen komen te staan.

FrieslandCampina

Het zuivelbedrijf is al ruim 86 jaar actief in Griekenland en haalt miljoenen euro's aan omzet uit het Griekenland. ''We willen onze aanwezigheid in elk geval continueren.'' FrieslandCampina heeft naar eigen zeggen het salaris van de 450 Griekse medewerkers deze maand eerder uitbetaald.

Het bedrijf wil niet ingaan op welke manier het zich voorbereidt op een Grexit, maar houdt wel rekening met het scenario.

Unilever

Een van de grootste multinationals van Nederland, Unilever, houdt de kaken op elkaar. Het bedrijf exporteert wereldwijd miljarden aan voedingsmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Het heeft bovendien een eigen Griekse tak, waar honderden producten geproduceerd worden. Zo'n twee jaar geleden zei de hoofd van de Griekse tak van Unilever nog: "Wij geloven dat investeringen die nu worden gedaan, zich uitbetalen als de crisis eindigt".

Het is niet handig als bedrijven nu uitspraken gaan doen over hun handel met Griekenland.

Unilever

Nu wil het bedrijf alleen maar zeggen dat "een sereen debat tussen Grieken en de schuldeisers nu van belang is. Het is niet handig als bedrijven nu uitspraken gaan doen. Dat verandert niks aan de situatie.'' Hoeveel omzet Unilever uit Griekenland haalt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl