Blind volgt Hiddink eerder op dan verwacht
NOS Voetbal

'Ervaring genoeg, maar hoe gaat Blind om met de druk?'

Het was niet helemaal de bedoeling, maar het komt er nu waarschijnlijk toch al van. Danny Blind wordt bondscoach van het Nederlands elftal. Een jaar eerder dan gepland. Is hij er klaar voor? Oud-internationals Ronald de Boer en Pierre van Hooijdonk denken van wel.

Na het EK van 2016. Dan zou Guus Hiddink vertrekken en Blind zijn plek innemen. Dat was het uitgangspunt toen Hiddink op 1 augustus vorig jaar terugkeerde als bondscoach van Oranje. Maar tien wedstrijden later is dat plan in duigen gevallen. Het Nederlands elftal boekte onder Hiddink slechts vier zeges in die tien duels en staat derde in de EK-kwalificatie. Gisteravond werd dan ook besloten het contract met Hiddink per 1 juli 2015 te beëindigen, zo viel in een persbericht van de KNVB te lezen.

"Een belachelijk persbericht", vindt De Boer. Daarmee doelt hij vooral op de quote: "Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet." Woorden van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Nu lijkt het dus alsof de KNVB bezwijkt onder de druk van onder andere de media. Blijf dan gewoon achter Hiddink staan als de resultaten van zijn werk voor hun blijkbaar wel zichtbaar waren", zegt De Boer.

Valse start

Hoe het ook zij, de start van Blind is een valse start, vindt ook De Boer. "Natuurlijk is ie dat. Na het EK had hij wellicht met een schone lei kunnen beginnen, nu is dat totaal anders. Helemaal omdat Blind medeverantwoordelijk is voor de slechte resultaten. Hij deed bijna alles al, zo was vaak te lezen in de media."

Is het dan wel de juiste keuze om Blind als bondscoach aan te stellen? Van Hooijdonk denkt van wel: "Je hebt verschillende gradaties in medeverantwoordelijk zijn. Blind moet gewoon de kans krijgen." De Boer sluit zich daarbij aan. "De hoofdtrainer is altijd het belangrijkste. Hiddink nam de beslissingen en Danny zou sommige dingen zelf ongetwijfeld anders hebben gedaan."

Genoeg ervaring?

Beide oud-internationals denken dat Blind wel klaar is voor het bondscoachschap, ondanks het gebrek aan ervaring als hoofdtrainer. "Dat is namelijk geen argument", zegt Van Hooijdonk. "De KNVB is deze weg ingeslagen en er komt nu even een kink de kabel, maar over een jaar zou Blind die ervaring als hoofdtrainer ook nog niet hebben gehad. Bovendien heeft hij al in twee keukens (Ajax en Oranje) kunnen kijken, de plussen en minnen meegekregen en zo genoeg ervaring opgedaan."

De Boer denkt dat ook. "Hij is oud en wijs genoeg en heeft naast andere trainers heel veel vlieguren gemaakt. Danny moet gewoon de kans krijgen nu."

Omgaan met de druk

Ervaring is dus het probleem niet, maar volgens De Boer is er nog wel een andere valkuil: de druk. "De vraag is hoe hij daarmee omgaat? Gaat hij onbewust sneller beslissingen nemen die hij normaal gesproken niet zou nemen? Laat hij zich meeslepen door bijvoorbeeld druk uit de media of blijft hij gewoon achter zijn eigen ideeën staan? Daar ben ik wel benieuwd naar."

Van Hooijdonk denkt dat Blind die druk al wel een beetje gewend is. "Die druk heeft hij de afgelopen periode ook al wel gevoeld. Ik denk dat Danny daar wel mee om kan gaan."

Aron Winter en Henk ten Cate

Als Blind dan straks bondscoach is, dan moet er ook weer een nieuwe assistent komen. De Boer en Van Hooijdonk hebben daar verschillende opvattingen over. "Ik neem aan dat ze op zoek gaan naar iemand die al een contract binnen de KNVB heeft", zegt De Boer. "Dan zou Aron Winter het misschien kunnen doen, naast zijn werkzaamheden voor Oranje onder 19." Van Hooijdonk denkt dat een keuze voor een nog meer ervaren trainer beter zou zijn. "Dat is puur gevoelsmatig, maar ik zou dan bijvoorbeeld Henk ten Cate er nog bij zetten."

Blind na aanstelling Hiddink

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl