NOS Nieuws

Banken concurreren te weinig bij leningen aan mkb

Banken concurreren te weinig bij het verstrekken van leningen aan het midden- en kleinbedrijf, concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De laatste jaren is de concurrentie alleen maar afgenomen. De winst die banken maken op deze leningen stijgt de laatste jaren, terwijl de kosten voor bedrijven soms toenemen.

Volgens de toezichthouder zijn er te weinig banken, is het moeilijk voor nieuwe partijen om de markt te betreden en heeft het midden- en kleinbedrijf te weinig financieringsalternatieven.

De schuld ligt niet alleen bij de banken. Bedrijven zelf gaan te snel naar hun huisbank, zonder eerst offertes bij andere banken te vragen.

Schadelijk

Het gebrek aan concurrentie is schadelijk omdat het kan leiden tot hogere tarieven voor bedrijven, die dat weer doorberekenen aan hun klanten. Banken hebben de afgelopen jaren juist steeds meer verdiend op de leningen, concludeert de ACM.

De mededingingsautoriteit wil dat de overheid het makkelijker maakt voor nieuwe partijen om de markt te betreden. Daarbij moeten banken meer informatie geven aan hun klanten, zodat zij makkelijker verschillende offertes kunnen vergelijken. Ook moet het eenvoudiger voor bedrijven worden om te wisselen van bank door het rekeningnummer mee te kunnen nemen.

Banken oneens

Banken zijn het niet eens met de conclusies van de ACM. Volgens branchevereniging NVB lijdt een aantal banken juist verlies op mkb-kredieten. Dat er minder leningen worden verstrekt, heeft te maken met een uitval van de vraag vanuit het bedrijfsleven, aldus de branchevereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl