Een Liberiaanse man bij de viering in mei dat het land ebola-vrij is
NOS Nieuws

Toch weer besmetting in 'ebola-vrij' Liberia

In Liberia is een 17-jarige jongen overleden die was besmet met ebola. Het is voor het eerst dat een besmetting wordt vastgesteld sinds het land op 9 mei ebola-vrij werd verklaard.

De Liberiaanse onderminister van Volksgezondheid zegt dat er geen reden tot paniek is. Hij benadrukte dat het lichaam begraven is; er wordt uitgezocht wie allemaal met het slachtoffer in contact stonden.

De nieuwe ebola-besmetting komt niet geheel onverwacht. De Nederlander Peter Jan Graaff, hoofd van de speciale VN-missie die in West-Afrika strijdt tegen ebola, waarschuwde op 9 mei al: "Er is geen enkele garantie dat ebola vandaag of morgen niet opnieuw opduikt."

11.000 doden

Van de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door ebola was Liberia het eerste land dat ebola-vrij werd verklaard. Dat gebeurt wanneer er 42 dagen geen nieuwe besmetting is geweest. Die termijn komt overeen met twee keer de maximale incubatieperiode van het virus. De twee andere landen waar sprake was van een grote ebola-uitbraak zijn Guinee en Sierra Leone.

De ziekte manifesteerde zich voor het eerst eind 2013. Sindsdien zijn er meer dan 11.000 mensen aan overleden, het leeuwendeel in Liberia, Guinee en Sierra Leone. De meeste slachtoffers vielen in Liberia.

Onbekend

De afgelopen weken zijn er telkens tussen de twintig en dertig nieuwe gevallen van ebola gemeld uit Guinee en Sierra Leone. In de week tot 21 juni kwamen er 12 nieuwe besmettingen bij in Guinee en acht in Sierra Leone. De helft van die nieuwe patiënten waren contacten van bekende patiënten. Van de overige is onduidelijk hoe en waar ze besmet zijn geraakt. Dat vergroot de kans op nieuwe besmettingen.

De landen zijn ook economisch zwaar getroffen door de epidemie. Minister Ploumen pleitte onlangs voor meer investeringen in de landen. Binnenkort leidt ze een handelsmissie naar West-Afrika. Ze gaat met ruim dertig bedrijven naar Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl