De lastenverlichting komt volgens Vullings niet in gevaar na het mislukte overleg
NOS Nieuws

'Grote kans dat lastenverlichting gewoon doorgaat'

Het mislukken van de gesprekken over herziening van het belastingstelsel betekent niet dat de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard niet doorgaat. Dat zegt politiek verslaggever Joost Vullings na het stukgelopen overleg over de belastingen. D66-leider Pechtold liep gisteravond weg van de onderhandelingstafel na een vergadering van enkele uren.

"Het CDA heeft vorige week al gezegd dat het de lastenverlichting zal steunen, zij het met een paar aanpassingen", zegt Vullings. "Dan heeft de coalitie nog maar een paar zeteltjes nodig in de Eerste Kamer en dan lukt het wel. De steun is er dus nu nog niet, maar ik ga ervan uit dat het gaat lukken."

Door het mislukken van het overleg is er geen crisis ontstaan, zegt Vullings. "Rutte heeft laatst nog gezegd dat er geen man overboord zou zijn als dit overleg op niets zou uitlopen. Samenwerken blijft ook na gisteravond een optie, maar nu dus even niet."

Ik zag weinig aangeslagen gezichten gisteravond bij het ministerie van Financiën.

Politiek verslaggever Joost Vullings

Pechtold zei gisteren na het overleg dat de partij in de nieuwe plannen te weinig ruimte ziet voor het creëren van nieuwe banen. "De wensen van D66 gingen verder dan die van andere partijen", zegt Vullings. "Maar de partij proefde dat de andere partijen niet wilden en dat er te veel tegenstrijdige wensen waren. Het werd voor D66 trekken aan een dood paard en daarom hebben ze de stekker eruit getrokken."

Volgens de andere partijen staakte Pechtold de gesprekken tijdens het raadplegen van de agenda voor de volgende bijeenkomst. "De andere partijleiders zeggen dat ze erg verrast waren door het opstappen van Pechtold, maar ik zag weinig aangeslagen gezichten gisteravond bij het ministerie van Financiën", zegt Vullings.

Staatssecretaris Wiebes is teleurgesteld dat er nu geen kamermeerderheid is voor stevige hervormingen. "Nu moeten we op Prinsjesdag kijken hoe we lasten kunnen verlagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl