Richèl Hogenkamp maakte haar debuut in het hoofdtoernooi van Wimbledon
NOS Sport

'Leuk om Hogenkamps ontwikkeling te zien'

"Een goede partij, een degelijke partij." Kortom, Jan Roelfs, tenniscommentator bij de NOS, is te spreken over de wedstrijd die Richèl Hogenkamp afwerkte bij haar debuut in het hoofdtoernooi van Wimbledon. De Chinese Wang Qiang werd het slachtoffer van de dadendrang van de Doetinchemse die zich via de kwalificatie tussen de elite had weten te nestelen.

"Ze varieerde heel goed met haar slice-backhand. Ze heeft goede handjes, zoals dat heet, waarmee ze mooie dropshots kan spelen. Ze anticipeert goed en kan de bal crosscourt de baan uit slaan. Ze wist ook Wang op de juiste momenten te breken. En dan wint ze met twee keer 6-4. Voor haar natuurlijk een hoogtepunt in haar carrière."

Wachttennis

Roelfs spreekt regelmatig met Kees Oostrum, de coach van Hogenkamp. "De laatste weken zijn ze veel bezig geweest met dat ze veel meer het initiatief moet nemen in de rally. Ze speelde te veel wachttennis: wachten op de fout van de tegenstander. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze meer ín de baan moet gaan staan en het initiatief moet nemen."

"Dat betaalt zich nu uit op gras. In de drie kwalificatiewedstrijden heeft ze geen set verloren en in deze eerste ronde heeft ze het ook uitstekend gedaan. Ontzettend leuk om die ontwikkeling te zien."

Of dat genoeg is om de volgende schifting ook te overleven, is de vraag. Dan is immers voormalig toernooiwinnares Maria Sjarapova de opponent. "Qua tennis zou ze het kunnen redden. Maar mentaal is een heel ander verhaal. Dan is Sjarapova gewoon beresterk."

Strijder uit Australië

Verder bracht de eerste dag op Wimbledon weinig spectaculairs. "Maar ik heb genoten van de partij van Lleyton Hewitt, de Wimbledonkampioen van 2002, tegen de Fin Jarkko Nieminen - twee oude rotten eigenlijk. Hewitt op zijn afscheidstournee. Nieminen won met 11-9 in de vijfde set. Opnieuw een vijfsetter van die strijder uit Australië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl