Danny Blind, nog als assistent-coach, tijdens Nederland-Kazachstan
NOS Voetbal

'Onervaren' Blind aan het roer van Oranje

De nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal heeft in totaal slechts 422 dagen ervaring als hoofdtrainer. Tussen 14 maart 2005 en 10 mei 2006 was Danny Blind hoofdtrainer van Ajax. Hij werd ontslagen en daarna was hij nooit meer hoofdverantwoordelijk voor een elftal. Nu krijgt hij, na het vertrek van Guus Hiddink, de belangrijkste trainersklus in Nederland toebedeeld.

Al in zijn tijd als aanvoerder bij Ajax was duidelijk dat in Blind een toekomstig trainer school. Na het einde van zijn loopbaan als speler in 1999 bleef Blind in dienst van Ajax. Eerst nog als directeur spelersbeleid, maar aangezien hij direct na zijn spelerspensioen ook was begonnen aan de opleiding coach betaald voetbal was van meet af aan duidelijk waar zijn werkelijke ambitie ligt.

Rampzalig

Na het vertrek van Ronald Koeman in februari 2005 lag het voor velen binnen Ajax voor de hand dat Blind de beste kandidaat was om hem op te volgen. Omdat Ajax snel een trainer nodig had, mocht Blind niet na het lopende seizoen beginnen maar werd hij direct op de bank gezet.

Zijn debuut was rampzalig. Hij verloor met Ajax in Amsterdam van PSV met 4-0, de grootste thuisnederlaag in de geschiedenis. Met Ajax eindigde hij dat seizoen wel als tweede.

Maar zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer bleek geen succes. Ajax besloot het seizoen op een tegenvallende vierde plaats en verloor in de competitie twee keer van aartsrivaal Feyenoord. Doordat Ajax de play-offs won werd Champions League-voetbal nog wel veiliggesteld, maar dat mocht niet baten. Blind werd ontslagen.

Terugkeer Ajax

Na een uitstapje naar zijn andere oude club, Sparta, keerde Blind in 2008 toch weer terug bij Ajax. Nu als technisch manager. In de daaropvolgende jaren oefende Blind die functie uit en was hij ook assistent-coach onder Frank de Boer. Tot Johan Cruijff zich met Ajax ging bemoeien. Cruijff was geen fan van Blind en was er dan ook verantwoordelijk voor dat Blind voor de tweede keer vertrok bij Ajax.

Zijn oude coach Louis van Gaal nam Blind vervolgens mee naar het Nederlands elftal als assistent, een functie die hij tot tevredenheid van de KNVB invulde. De bond was daar zelfs zo tevreden over dat ze Blind al in 2014, bij de aanstelling van Guus Hiddink, als bondscoach van de toekomst aanwezen.

Die toekomst is nu sneller aangebroken dan Blind zelf zal hebben gedacht. Is Danny Blind een goede trainer? Niemand die het precies weet. Het is aan Blind zelf om dat te bewijzen nu hij de misschien wel moeilijkste trainersklus van Nederland te doen krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl