NOS Nieuws

Rutte: gevolgen Griekse problemen voor Nederland beperkt

'Een Grexit is iets wat we niet willen'

De financiële problemen in Griekenland hebben maar weinig invloed op de Nederlandse economie. Premier Rutte heeft dat geconcludeerd uit een gesprek met de ministers Kamp en Dijsselbloem en president Knot van De Nederlandsche Bank.

"Ongeveer een half procent van de Nederlandse export gaat naar Griekenland", zei Rutte na afloop. "De directe gevolgen voor de Nederlandse economie zijn dus beperkt."

De vraag is wat er gaat gebeuren, als het Griekse schuldenprogramma morgennacht afloopt en het land in acute geldnood komt. Een Grieks vertrek uit de euro is volgens Rutte niet de juiste oplossing. "Een Grexit is iets wat we niet willen, dat gaat het Griekse volk niet helpen."

Als Griekenland wel uit de euro stapt, is dat niet direct desastreus voor Nederland, vindt de premier. Rutte zei dat de euro een gezonde munt is en dat er verschillende mechanismen zijn om de eurozone te beschermen.

Griekenland zal onvermijdelijk moeilijke maatregelen moeten nemen. Dat betekent hervormen, dat betekent bezuinigen. En dan is er voor Griekenland een sterke toekomst in de euro.

Premier Rutte

Rutte zei, net als Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem dat Europa bereid is om verder te praten met de Grieken. Maar dan moeten ze zich wel aan de afspraken houden, zei hij. "Steun, elkaar helpen betekent ook eigen verantwoordelijkheid nemen."

Er zijn geen makkelijke oplossingen om de Griekse economie erbovenop te helpen, zei Rutte. "Griekenland zal onvermijdelijk moeilijke maatregelen moeten nemen. Dat betekent hervormen, dat betekent bezuinigen. En dan is er voor Griekenland een sterke toekomst in de euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl