“Het gaat niet goed. Want ik verkoop geen basisbehoeften als pasta en brood. Als er iets kapot gaat, zeggen de mensen: dat laat ik wel later repareren.”
NOS Nieuws

Griekse ondernemers maken zich zorgen

Banken zijn dicht. Pinnen gaat maar beperkt. En de toekomst voor veel Grieken is onzeker. Niet in de laatste plaats voor ondernemers.

"Het gaat niet goed", zegt meubelhersteller Dimitris Kefallonitis. "Ik verkoop nu eenmaal geen basisbehoeften als pasta en brood." Hij merkt dat mensen nu hun uitgaven zo veel mogelijk beperken tot de eerste behoeften. "Als er iets kapotgaat, zeggen de mensen: dat laat ik wel later repareren."

"Ik ben een van de Grieken die geen schulden hebben. Ik wil mijn waardigheid behouden.”

Joanne Dikalioulia is opticien. Het gaat slecht met haar zaak. Toch blijft ze overwegend optimistisch. "Er wordt nu veel angst gecreëerd. Vooral door de Griekse media. Maar ik denk dat we het wel zullen redden."

Ondanks de uitblijvende klandizie in haar winkel heeft Joanne nog geen schulden. "Op dit moment hoef ik niets te betalen. Alles is afbetaald. Ik zal wel zien wat er gaat gebeuren. Ik hoop dat deze situatie heel snel afloopt. Maar ik heb al heel lang contact met de mensen bij wie ik in het buitenland inkoop. Ik zit hier vanaf ’89. Op de een of andere manier komen we er wel uit.”

Als Griekenland uit de euro stapt ben ik mijn pensioen kwijt.

Lydia Zeeman, hoteleigenaresse op Kreta

Eilanden

Ook op de eilanden maken ondernemers zich zorgen. De Nederlandse Lydia Zeeman heeft een appartementencomplex op Kreta. Ze ziet de toekomst somber in, mochten de Grieken 'nee' zeggen bij het referendum over de plannen van de schuldeisers en Griekenland uit de euro zou stappen.

"Ze runt het hotel al 33 jaar samen met haar Griekse man", zegt verslaggever Jeroen de Jager. "Het hotel is haar pensioen. Mocht de drachme weer ingevoerd worden en de boel devalueert, dan is zij haar pensioen kwijt." De toeristen blijven vooralsnog niet weg, zegt hij. "Haar hotel zit wel normaal volgeboekt."

Referendum

Griekenland wil zondag een referendum houden over de voorstellen van de schuldeisers. Volgens correspondent Conny Keessen is de uitkomst nog lang niet bepaald. "De Grieken hebben het de afgelopen vijf jaar zo moeilijk gehad met het korten op pensioenen en lonen. Mensen willen misschien wel graag in de eurozone blijven, maar ze zijn tegelijkertijd boos over de situatie van de afgelopen jaren hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl