NOS Voetbal

Chili-Peru, met het mes tussen de tanden

  • AFP
    De fans van Chili ontvouwen een reusachtige vlag op de tribune
  • ANP
    Peruviaanse fans bij de laatste training voorafgaand aan het duel met Chili

Politieke ruzies, grensconflicten en de naweeën van een oorlog uit de negentiende eeuw. Het wordt allemaal opgerakeld, nu Zuid-Amerika warmloopt voor een van de grootste voetbalderby's ter wereld: Clasico del Pacifico. Chili en Peru staan maandagnacht in Santiago tegenover elkaar in de halve finale van de Copa América.

“Maar we komen straks niet het veld op met pistolen en machinegeweren”, sust de Peruviaanse bondscoach Nolbero Solano de gemoederen. "We hebben het over voetbal. Niet over het aantrekken van kogelvrije vesten en het opzetten van een helm."

"Acasuzo for president"

Verhalen over de burenruzie zijn er genoeg. Van de WK-kwalificatiewedstrijd in 1985 bijvoorbeeld, toen Chili binnen vijf minuten al op 3-0 stond (eindtand 4-2). De Peruviaanse doelman Eusebio Acasuzo blunderde erop los, tot groot vermaak van het thuispubliek. "Acasuzo para presidente (Acasuzo for president)", klonk het vanaf de tribunes. Acasuzo heeft nooit meer in het doel gestaan bij Peru.

In 1997 kwam Peru voor een WK-kwalificatieduel naar Santiago. Van het Peruviaanse volkslied was geen noot te horen, want dat werd overstemd door het gefluit van ruim 75-duizend Chileense supporters. Chili won het duel met 4-0, mede door drie doelpunten van Marcelo Salas, die daarna furore maakte bij Lazio Roma. In dat duel kreeg Salas het bij een van zijn doelpunten ook flink aan de stok met doelman Julio Cesar Balerio van Peru.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bilprikker Jara

Chili moet het vannacht tegen Peru doen zonder Gonzalo Jara. Hij zit een schorsing van drie wedstrijden uit na zijn geruchtmakende prik tussen de billen van de Uruguayaanse spits Edinson Cavani. Een eventuele finale zal de verdediger dus ook moeten missen.

Chili eindigde vier keer als tweede op de Copa America, maar won het toernooi nog nooit. Peru al wel. Twee keer zelfs, voor het laatst in 1975.

Gonzalo Jara betast Edinson Cavani en lokt daarmee de spits uit tot een reactie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl