NOS NieuwsAangepast

CDA zoekt verder naar voorzitter

Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus zien af van het partijvoorzitterschap van het CDA. Het bestuur begint daarom een nieuwe procedure.

Oud-minister Deetman en hoogleraar Grapperhaus hadden gezegd dat ze alleen beschikbaar zijn als er één kandidaat wordt voorgedragen. Maar het bestuur vindt dat de CDA-leden iets te kiezen moeten hebben en dat er daarom een dubbele voordracht moet komen. Deetman en Grapperhaus willen de strijd niet met elkaar aangaan.

Dat de namen van Deetman en Grapperhaus waren uitgelekt, betreurt het bestuur. Volgende week komt er een besluit over de nieuwe procedure voor het partijvoorzitterschap.

Lijsttrekker

Elco Brinkman is door het partijbestuur van het CDA voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in maart. De nieuw gekozen Statenleden kiezen daarna de Eerste Kamer.

Brinkman is voorzitter van Bouwend Nederland, de koepelorganistie van bouwondernemers.

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies noemt de 62-jarige Brinkman een zwaargewicht die breed actief is in de maatschappij.

Nederlaag

Brinkman is voorstander van de coalitie van VVD en CDA, met steun van de PVV. Hij was minister in de kabinetten Lubbers I en II.

Brinkman verliet de politiek in 1995. Hij was voorzitter van de Tweede Kamerfractie en lijsttrekker bij de landelijke verkiezingen in 1994. Het CDA leed een grote nederlaag, waarna de partij voor het eerst in lange tijd niet in de regering kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl