Roos op het strand bij Sousse voor de slachtoffers van de aanslag
NOS Nieuws

Heldhaftig optreden Tunesische burgers in Sousse

Een aantal Tunesische burgers lijkt een grote rol gespeeld te hebben in het onschadelijk maken van Seifeddine Rezgui. De 24-jarige student die afgelopen vrijdag 39 mensen doodschoot op het strand bij de Tunesische badplaats Sousse. Onder hen zijn veel Britse slachtoffers.

Drie dagen na de aanslag komen de verhalen los, vooral via de Britse media.

Tegelzetter

Om te beginnen het verhaal van de Tunesische bouwvakker Mayel Moncef. Hij was bezig met tegelzetten op het dak van een huis, toen hij schoten hoorde op het strand. Kort daarna liep de schutter bij hem door de straat.

Volgens de Britse tv-zender Channel4 speelde Moncef een doorslaggevende rol bij de beëindiging van de moordpartij. Hij zag zijn kans schoon toen Rezgui langs het huis liep. Moncef pakte een stapeltje tegels en gooide ze over de dakrand naar beneden. Enkele tegels raakten de man op zijn hoofd, die daardoor volkomen gedesoriënteerd raakte. Van schrik begon hij wild om zich heen te schieten. "Hond, terrorist", schreeuwde Moncef hem nog na. De Tunesische politie kon van de verwarring gebruikmaken en de man doodschieten.

Menselijk schild

Nog heldhaftiger, schrijft de Britse krant Daily Mail, was de rol die een groep personeelsleden van het hotel speelde.

De schutter liep over het strand en schoot op iedereen die hij tegenkwam. Nadat hij een aantal slachtoffers had gemaakt, liep hij verder naar een andere groep toeristen. Op dat moment ging een groep van zeker tien werknemers van het hotel tussen de schutter en de toeristen staan en vormden zo een menselijk schild.

"Je moet eerst langs ons zien te komen", riepen ze. "Je zal eerst ons moeten doodschieten, maar wij zijn ook moslims." Volgens de ooggetuigen draaide Seifeddine Rezgui zich om en liet hij deze groep met toeristen met rust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl