Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie
NOS Nieuws

EC-voorzitter voelt zich verraden door Grieken

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie voelt zich verraden door de Griekse autoriteiten. Hij zegt dat hij en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem er alles aan gedaan hebben om tot een akkoord te komen met de Griekse autoriteiten. "We zijn heel ver gegaan om de Grieken tegemoet te komen", zei Juncker op een persconferentie in Brussel. Hij stelt dat de Grieken nu de waarheid moeten horen.

Europese familie

Juncker zegt dat de Griekse bevolking nooit in de steek zal worden gelaten. "Griekenland maakt deel uit van de Europese familie, en ik wil dat die familie bij elkaar blijft." Als de Grieken tegenstemmen in het referendum, zeggen ze volgens Juncker nee tegen Europa. Hij wil er alles aan doen om dat te voorkomen.

EU-voorzitter Juncker voelt zich verraden door de Grieken

"De deur voor onderhandelingen staat nog open, maar de tijd dringt." Juncker zegt tot de allerlaatste mini-seconde te vechten om tot een oplossing te komen. "En die allerlaatste mini-seconde is nu gekomen." Nu is het van belang dat de Grieken de waarheid horen. "Ons voorstel is veeleisend maar wel rechtvaardig. In ons plan worden de lonen niet gematigd, en pensioenen niet gekort."

Populistische praatjes

Juncker is zichtbaar aangeslagen door de mislukte onderhandelingen. "Egoïstische spelletjes en populistische praatjes hebben de overhand gekregen. De Europese gedachte is in één nacht om zeep gebracht."

Dat de Grieken wegliepen van de onderhandelingstafel had volgens Juncker niemand zien aankomen.

Hij vindt dat het Griekse volk nu moet worden duidelijk gemaakt wat er op het spel staat. "We verdienen niet al die kritiek die we nu over ons heen krijgen. Ik niet, en Dijsselbloem niet. Hij heeft zich in alle mogelijke bochten gewrongen de afgelopen weken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl