Bondskanselier Merkel houdt een toespraak bij het 70-jarige jubileum van haar partij
NOS Nieuws

Merkel pleit voor sluiten compromis

Bondskanselier Merkel zegt dat Duitsland nog altijd bereid is Griekenland te helpen, maar daar moet wel wat tegenover staan. Het is voor het eerst dat zij reageert op het mislukken van de onderhandelingen met Griekenland.

Merkel sprak op het 70-jarig jubileum van haar partij, de CDU. Ze benadrukte het belang van compromissen voor Europa: "Als we geen compromissen meer kunnen sluiten, verliest Europa aan kracht en invloed. In dat licht moeten ook mijn vorige uitspraken over Europa worden gezien: Faalt de euro, dan faalt Europa."

De Britse premier Cameron denkt dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone onvermijdelijk wordt als de Grieken zondag tegen het hervormingspakket stemmen. Cameron zei tegen BBC Radio dat er bij een 'nee' een groot probleem ontstaat.

"Maar het is aan de Grieken om een besluit te nemen", voegde Cameron eraan toe. Het Griekse referendum werd eind vorige week - tot verrassing van Brussel - aangekondigd door premier Tsipras.

De Britse premier houdt hoop op een akkoord tussen Europa en Athene. Volgens hem is dat cruciaal "voor de stabiliteit". De crisis vraagt volgens hem ook om een flexibele opstelling van de Eurogroep en de geldschieters.

'Akkoord kan nog'

President Hollande van Frankrijk benadrukt dat Griekenland nog kan terugkeren aan de onderhandelingstafel. "Frankrijk is altijd beschikbaar om de dialoog voort te zetten." De Franse minister van Financiën, Michel Sapin, zei op de Franse radio dat het moment van de waarheid is aangebroken voor Griekenland en Europa.

'We hebben nog een paar uur de tijd'

Ook de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos, zei vandaag dat een akkoord voor morgen middernacht nog tot de mogelijkheden behoort. "Ik hoop dat rationaliteit en het gezonde verstand terugkeren zodat we de situatie binnen 48 uur kunnen keren. Een akkoord is voor iedereen het best, maar zeker voor Griekenland."

Het noodprogramma voor Griekenland loopt morgen af. Dan moet Athene een lening van 1,6 miljard euro afbetalen aan het IMF. Als Griekenland niet betaalt, is het land niet direct bankroet. Bij het IMF komt het land dan te boek te staan als wanbetaler. Het land krijgt dan nog een maand de tijd het bedrag over te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl