Roger Federer wint in 1998 het juniorentoernooi van Wimbledon
NOS Sport

Juniorentitel op Wimbledon zelden een opmaat

Wimbledon is het enige grandslamtoernooi waar de hegemonie van de 'Big Four' nog niet doorbroken is. Na Lleyton Hewitts titel in 2002 hebben Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray en titelverdediger Novak Djokovic de touwtjes in handen in Londen.

Op Roland Garros en de Australian Open is Stan Wawrinka al boven het iconische viertal uitgestegen en bij de US Open Marin Cilic en Juan Martin del Potro. Zij zijn samen met Kei Nishikori, Milos Raonic en Tomás Berdych in staat tot uitschieters. Maar ook op het heilige gras?

Juniorenkampioenen

Spelen op gras is veruit de moeilijkste discipline in het tennis. De bal blijft laag en schiet door én kan een verkeerde stuit maken. Van ritme is weinig sprake en initiatief nemen in de rally is cruciaal. Dat is deels een aangeboren talent. Zijn er dan geen juniorenkampioenen die een bedreiging vormen voor de gevestigde orde?

Dat valt heel erg tegen. De laatste Wimbledon-kampioen die ook het grote Wimbledon won, was Roger Federer. Hij won het juniorentoernooi in 1998. En de laatste voor hem is zijn huidige coach Stefan Edberg, die in Londen als junior zegevierde in 1983. Andere bekende juniorenkampioenen zijn Björn Borg, Ivan Lendl en Pat Cash.

Doorgebroken

Van de Wimbledon-juniorenkampioenen zijn er na Federer maar een paar echt doorgebroken: Jürgen Melzer (1999), Gaël Monfils (2004) en Grigor Dimitrov (2008). Verder vallen ook Rosmalen-winnaar Nicolas Mahut en onze eigen Thiemo de Bakker, die in 2006 won, op. Florin Mergea, Roman Valent, Marton Fucsovics of Luke Saville hebben hun belofte nooit ingelost.

Juniorenkampioenen Wimbledon laatste tien jaar

JaartalSpelerNationaliteit
2005Jeremy ChardyFrankrijk
2006Thiemo de BakkerNederland
2007Donald YoungAmerika
2008Grigor DimitrovBulgarije
2009Andrej KoeznetsovRusland
2010Marton FucsovicsHongarije
2011Luke SavilleAustralië
2012Filip PeliwoCanada
2013Gianluigi QuinziItalië
2014Noah RubinAmerika

Traditie

Bij de vrouwen zijn er beduidend meer juniorenkampioen van Wimbledon doorgebroken. Agnieszka Radwanska, Caroline Wozniacki en Eugenie Bouchard hebben allemaal al de toptien gehaald. En de kampioen van 2013, Belinda Bencic, won zaterdag haar eerste titel.

Een blik op de juniorenkampioenen bij de mannen levert dus vooralsnog geen bedreiging op voor Federer, Nadal, Murray en Djokovic. Het lijkt erop dat Wimbledon weer een prooi wordt voor de 'Big Four' en daar heeft vast niemand in het traditiegetrouwe Londen problemen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl