Georginio Wijnaldum, aanvoerder van PSV
NOS Voetbal

'PSV zoekt een speler die iets speciaals heeft'

Van de 'klassieke' topdrie in het Nederlandse voetbal beleeft PSV vandaag als laatste de eerste training van het nieuwe seizoen. Waar bij Ajax en Feyenoord de wonden gelikt moesten worden na een teleurstellend verlopen seizoen, heeft men bij de landskampioen zorgen van een veel prettiger kaliber: hoe continueren we het succes?

Dat zal in ieder geval moeten gebeuren zonder de smaakmaker en topscorer van de eredivisie: Memphis Depay is voor veel geld overgedaan aan Manchester United. De vraag is of nog meer talent de deur uit zal gaan. "Ik denk eerlijk gezegd dat er nog twee vacatures bij komen", laat Arno Vermeulen, chef voetbal bij NOS Sport, zijn licht schijnen over de nabije toekomst in Eindhoven.

"Een vertrek van Georginio Wijnaldum ligt natuurlijk voor de hand. Hij wil graag cashen en heeft ook toestemming om de club te verlaten. Merkwaardig eigenlijk dat de clubs uit de topcompetities niet voor hem in de rij staan. Maar dat hij weggaat, staat toch wel buiten kijf."

Het collectief blijft, maar een nieuwe Depay heb je niet zo een-twee-drie.

Arno Vermeulen

In de kijker

"Jetro Willems heeft zich natuurlijk ook in de kijker gespeeld. In het huidige voetbal moet een vleugelverdediger ook aanvallen en hij kan dingen die voor een linksback heel bijzonder zijn. Dat zal men in Europa ook hebben gezien. Maar goed, of hij weggaat is niet zeker."

Met de komst van vleugelverdediger Simon Poulsen van AZ heeft PSV, dat de vorig seizoen gehuurde Andrés Guardado en Nicolas Isimat-Mirin inmiddels onder contract heeft staan, zich feitelijk al ingedekt voor een eventueel vertrek van Willems. Het gat dat Depay sowieso en vermoedelijk ook Wijnaldum achterlaten, is minder eenvoudig op te vangen.

"Een goed elftal is een sterk collectief met spelers die het verschil kunnen maken. Dat zag je afgelopen jaar bij PSV: Andrés Guardado en Luuk de Jong waren erbij gekomen als echte teamspelers, terwijl Wijnaldum en vooral Depay boven modaal begaafd zijn. Dat collectief blijft - dat bewaakt de technische staf wel - maar een nieuwe Depay heb je niet zo een-twee-drie."

Jetro Willems en Georginio Wijnaldum melden zich bij Oranje

Iets speciaals

AZ-speler Steven Berghuis zou een optie kunnen zijn, of Florian Jozefzoon die herstellende is van een zware blessure die hem al sinds januari aan de kant houdt. PSV heeft ook al Jesús Corona gepolst, weet Vermeulen, maar de Mexicaan van FC Twente zat qua salariseisen iets te hoog in de boom. "Maar hij heeft wel acties in huis, hij heeft iets speciaals voor het publiek. En dat is wat PSV nu zoekt."

Het zou Vermeulen verder niet verbazen als Vitesse-speler Davy Pröpper al in de coulissen staat te wachten om in te springen zodra de transfer van Wijnaldum een feit is. "Pröpper maakt minder goals, maar hij kan zeker in de competitie moeiteloos mee. Adam Maher zal dan wat verder naar voren kunnen spelen."

Eigen jeugd

Trainer Phillip Cocu, die een matig eerste jaar aan het PSV-roer liet volgen door een onvervalst succesverhaal, zou ook kunnen putten uit de eigen jeugd. "Steven Bergwijn is een geweldig talent. Kenneth Paal is ook een heel leuke, frivole speler. Rai Vloet, een aanvallend ingestelde middenvelder, is een jongen die tegen het eerste aan hangt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl