NOS Nieuws

Nog geen duidelijk 'voor' of 'tegen' in Griekenland

Premier Alexis Tsipras heeft de Grieken verzekerd dat de lonen en pensioenen veilig zijn. Ook houdt hij de deur naar Europa open.

In de aanloop naar het referendum van zondag over de hervormingen en bezuinigingen die de Europese instellingen en het IMF eisen, roept hij de Grieken op tegen te stemmen. Een duidelijk nee maakt de onderhandelingspositie van Griekenland sterker, is zijn overtuiging.

Tsipras' partij Syriza zal vanavond met andere tegenstanders van de Europese eisen demonstreren bij het parlement om de Grieken op te roepen tegen te stemmen.

Ja-kamp

Er is ook een 'ja-kamp' aan het ontstaan. De burgemeesters van de grootste steden, Athene en Thessaloniki, roepen de Grieken op om met de Europese voorstellen in te stemmen.

Ook een aantal politieke partijen en maatschappelijke organisaties schaart zich aan de pro-Europese kant, zoals de partij van oud-premier Samaras (Nieuwe Democratie), de socialistische Pasok en de Rivier-partij.

Pas in de loop van de week wordt waarschijnlijk duidelijk of de Grieken boos zijn op de regering en dus voor de maatregelen gaan stemmen, of dat ze Europa de schuld geven en de regering steunen met een nee-stem, zegt NOS-correspondent Conny Keessen. "De meningen zijn in ieder geval erg verdeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl