Justin Gatlin loopt 19,57 in Eugene
NOS Sport

Gatlin: ik wilde een statement maken

Hij is al 33 jaar, toch blijft Justin Gatlin sneller en sneller worden. Vijf jaar na het uitzitten van een vierjarige dopingschorsing, die aan de meeste carrières een einde had gemaakt, komt de controversiële Amerikaan met een supertijd van 19,57 op de 200 meter op de proppen. Usain Bolt is gewaarschuwd.

Gatlin moest bij de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene in de topdrie eindigen om zich te plaatsen voor de WK eind augustus in Peking. Dat was ook de enige opdracht van zijn coach, maar Gatlin had andere plannen. "Ik wilde een statement maken en dat is gelukt."

Justin heeft een hoop praatjes. Ik vind het altijd leuk om tegen praatjesmakers te lopen, want als ze hun woorden niet nakomen, staan ze voor gek.

Usain Bolt
Gatlin loopt supertijd op 200 meter

Michael Johnson?

Hij startte goed, liep een solide bocht en snelde naar zijn toptijd. "Technisch gezien is dit de meest complete 200 meter die ik ooit gelopen heb", stelt de sprinter, die in 2004 olympisch kampioen werd op de 100 meter en in 2005 de wereldtitel greep op de 100 en 200 meter.

"Het deed wel pijn", vervolgt Gatlin zijn relaas. "Ik hoop dat ik de volgende keer nog sneller kan. De 19,3 van Michael Johnson? Daar durf ik niet over te praten. Ik kijk nog steeds enorm tegen hem op. Als ik denk dat het haalbaar is, dan ga ik ervoor."

Slechts vier lopers waren ooit sneller dan Gatlin. Bolt is met 19,19 wereldrecordhouder. Ook Yohan Blake (19,26), Johnson (19,32) en Walter Dix (19,53) hebben een sneller persoonlijk record.

Justin Gatlin na zijn superrace

Gatlin versus Bolt

De atletiekwereld kijkt uit naar de WK, waar Gatlin en zesvoudig olympisch kampioen Bolt, die nog ver verwijderd is van zijn topvorm, voor het eerst sinds 2013 tegen elkaar zullen lopen. Ook op de 100 meter is Gatlin dit seizoen de snelste met 9,74.

"Justin heeft een hoop praatjes", zei Bolt onlangs, toen Gatlin zichzelf had uitgeroepen tot de te kloppen man. "Ik vind het altijd leuk om tegen praatjesmakers te lopen, want als ze hun woorden niet nakomen, staan ze voor gek."

Gatlin maakt zich naar eigen zeggen niet druk om Bolt. "Op dit moment kan ik me alleen maar druk maken om mezelf." En dat kan Bolt ook beter doen, want met zijn uitspraken lijkt hij alleen maar olie op het vuur van Gatlins sprintmachine te gooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl