NOS Wielrennen

Valverde maakt favorietenrol waar, Van Hecke verrast

  • www.movistar.com
    Alejandro Valverde (m) is Spaans kampioen
  • www.movistar.com
    Alejandro Valverde wordt Spaans kampioen

Alejandro Valverde heeft zondag in Cáceres voor de tweede keer de Spaanse wielertitel op zijn naam gebracht. De 35-jarige coureur, in 2008 ook al eens de beste in de wegwedstrijd, bleef Carlos Barbero en Jesús Herrada net voor.

Valverde is bezig aan een topseizoen. Hij won dit jaar ook al Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl en staat aan de kop van het klassement van de WorldTour.

België

In België kwam de kampioenstrui verrassend terecht bij Preben van Hecke. De 32-jarige renner van Topsport Vlaanderen was in Tervuren in de sprint te snel voor medevluchter Jurgen Roelandts. Achtervolger Greg van Avermaet eindigde op een paar seconden als derde.

Het is voor Van Hecke, die sinds 2004 beroepsrenner is, veruit het beste resultaat uit zijn loopbaan; hij had tot dusver slechts twee profzeges op zijn naam.

Frankrijk

In Frankrijk leek Nacer Bouhanni op weg naar de hoofdprijs, maar de sprinter kwam in de laatste kilometer hard ten val en zag niet alleen de kampioenstrui aan zijn neus voorbijgaan, maar ook een start in de Tour de France.

Steven Tronet, uitkomend voor Auber 93, profiteerde optimaal van Bouhanni's buiteling en snelde naar de nationale titel. Tony Gallopin en Sylvain Chavanel werden tweede en derde.

Duitsland

Ook in Duitsland viel een verrassing te noteren bij de nationale titelstrijd. Emanuel Buchmann toonde zich in Bensheim de beste. De 22-jarige renner, die volgende week met zijn ploeg Bora-Argon 18 debuteert in de Tour de France, hield Nikias Arndt van de Giant-Alpecin-formatie na 204 kilometer achter zich.

Marcus Burghardt won op luttele seconden van de koplopers de sprint om de derde plaats. Giant-troef John Degenkolb, gestart als favoriet voor de titel, moest genoegen nemen met een teleurstellende zestiende plaats.

Kittel

Marcel Kittel die met Giant-Alpecin overhoop ligt omdat hij niet is geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk, stapte al na vier ronden af. "Ik ben nog steeds zeer teleurgesteld", benadrukte de sprinter vlak voor de start nog eens.

Zaterdag had hij samen met zijn manager Jörg Werner een vier uur durend gesprek had met ploegbaas Iwan Spekenbrink. "We zijn niet dichter tot elkaar gekomen", zei Werner die nog niet over eventuele ontbinding van het contract van de sprinter wilde praten. "Zo ver gaan we nu nog niet."

Kittel kreeg bijval van zijn landgenoot Tony Martin. "Dit heeft Marcel niet verdiend. Hij is zeker een van de redenen dat wielrennen in Duitsland weer meer aandacht krijgt."

Groot-Brittannië

Peter Kennaugh prolongeerde zijn titel bij het Brits kampioenschap op de weg. Hij bereikte solo de streep op het klimmetje in Lincolnshire. Achter hem sprintte Mark Cavendish naar de tweede plaats.

"Dit was een van de zwaarste wedstrijden uit mijn loopbaan", reageerde Kennaugh, die rijdt voor Team Sky. Zijn ploeggenoot Ian Stannard pakte het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl