NOS Nieuws

CDA en D66: verstandig dat de ECB het noodkrediet niet verhoogt

Het CDA vindt het verstandig dat de Europese Centrale Bank (ECB) het noodkrediet niet verhoogt. De partij vindt dat de eurozone moet uitgaan van een plan B, waarbij de stabiliteit het belangrijkste is. Volgens het CDA is het Griekse referendum een noodsprong.

Ook D66 noemt het besluit van de ECB begrijpelijk. De partij wacht vooralsnog af wat er in Griekenland, Frankfurt, Berlijn, Brussel en Parijs gebeurt.

Schandalig

De VVD vindt het onbegrijpelijk hoe de Griekse regering nu handelt. "Het is schandalig hoeveel tijd Griekenland sindsdien heeft verspeeld, maar nog erger hoe het land in de afgelopen jaren steeds terugdeinsde voor de echte hervormingen waardoor men er bovenop had kunnen komen", zegt financieel woordvoerder Mark Harbers.

"Voor de geloofwaardigheid van de euro moeten de afspraken gewoon gehandhaafd worden, en Griekenland wist sinds februari waar het aan moest voldoen".

Onverantwoord

De PvdA sluit zich daarbij aan. Volgens Henk Nijboer handelt de Griekse overheid onverantwoord. "Je houdt je hart vast voor wat er morgen bij de Griekse banken gebeurt".

De PvdA hoopt dat er nog voldoende internationale druk op de Griekse regering zal zijn om tot inkeer te komen. Nijboer: "We zijn weinig hoopvol. De Griekse regering is de afgelopen maanden veel beloftes niet nagekomen."

Kritisch

De SP is juist kritisch op de Europese regeringsleiders en ministers van Financiën. Arnold Merkies zegt dat het niet nodig was de onderhandelingen te laten klappen. "Het enige dat nu nog lijkt te gebeuren is het eigen straatje schoonvegen".

Ook begrijpt Merkies de afwijzende houding over het referendum niet, omdat dat indruist tegen de democratische waarden: "De Grieken moeten de kans krijgen om zich uit te spreken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl