In Sousse gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de terroristische aanslagen
NOS Nieuws

Tunesië beantwoordt terreur: 'Sousse zal nooit sterven'

In de Tunesische badplaats Sousse zijn honderden mensen de straat opgegaan in een mars tegen terrorisme. De demonstratie volgt op de aanslag van vrijdag waarbij 39 mensen van dichtbij werden doodgeschoten op een nabijgelegen strand. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie IS.

De betogers verzamelden zich bij een hotel dat doelwit was van de dader. Vanaf daar marcheerden ze in het donker door de stad en betuigden ze hun medeleven aan de omgekomen slachtoffers en hun nabestaanden. "Sousse zal nooit sterven", riepen ze.

Demonstratie in Tunesische badplaats Sousse

Ook in de hoofdstad Tunis gingen mensen de straat op. "De slachtoffers zijn mijn broeders en zusters in menselijkheid", zei een demonstrant tegen persbureau AFP.

Britse toeristen

In het land waren tijdens de aanslag duizenden Britse toeristen. Een aantal van hen is nog in Tunesië en beklaagt zich over de gebrekkige informatie die ze van hun reisorganisaties krijgen.

"Sommigen van ons waren op het strand toen het schieten begon. We moesten rennen voor ons leven", zegt een vrouw tegen een medewerker van een reisbureau tijdens een bijeenkomst in een hotel in Sousse. "Als een paar winkeliers ons niet naar binnen hadden getrokken, waren we nu dood geweest."

Britse toeristen willen informatie

Reisorganisaties Thomson en First Choice zeggen dat ze ongeveer 6400 reizigers in Tunesië hadden toen de aanslag plaatsvond, onder wie een aantal slachtoffers. Ze hebben tien vliegtuigen gestuurd om de reizigers terug naar huis te brengen. Zo'n duizend zijn al gerepatrieerd, meldt persbureau Reuters.

Maar het gaat sommige Britse toeristen niet snel genoeg. "Ik ben helemaal klaar met mijn vakantie. Ik wil hier nooit meer terugkomen", zegt een van hen.

Beveiliging

Ondertussen heeft de Tunesische premier Essid aangekondigd dat de beveiliging bij toeristische trekpleisters wordt opgeschroefd. Ook worden tientallen moskeeën gesloten die zouden aanzetten tot geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl