NOS Sport

Grol: elke kans moet je pakken

Na zijn Europese titel in 2008 stapte Henk Grol in drie EK-finales als verliezer van de tatami. Vandaag werd de Nederlander eindelijk weer Europees kampioen. "Ik was niet best vandaag, maar dat maakt geen reet uit", zei een uitgeputte Grol direct na de finale.

"Ik ben dertig geweest, dus elke kans die je krijgt moet je pakken", hijgde de judoka na. "Maar er geldt maar één dag en dat is donderdag 11 augustus 2016. Dit kan de olympische finale zijn. En ik ben niet in topvorm, er zit veel meer in", keek Grol direct vooruit.

"Soms zit het mee, soms zit het tegen. Vandaag zat het een beetje mee", concludeerde Grol wat later. "Het is fantastisch."

In zijn eerste partij tegen de Brit Benjamin Fletcher had Grol het nog erg moeilijk. Hij had last van de warmte in de hal en van de spanning, gaf hij toe. "Door de combinatie van een beetje spanning en de warmte voelde ik me niet lekker. Maar dat hoort er gewoon bij. Dan moet ik gewoon harder in mijn hoofd zijn in die eerste pot. Ik liet het een beetje lopen en dat is gewoon niet goed."

Angstgegner

De rest van het toernooi judode Grol sterk en in de finale versloeg hij met yuko titelverdediger en wereldkampioen Lukas Krpálek. Van de vijf eerdere partijen tegen de Tsjech won Grol er vier, maar hij verloor in 2013 de EK-finale. Grol had last van vermoeidheid in de finale in Bakoe, maar maakte zich geen zorgen.

"Op de Olympische Spelen heb ik hem ongeveer dubbel gesmeten. Die jongen wint momenteel alles, dus ik ben wel zijn angstgegner. Ik ben eigenlijk de enige in het veld die hem gooit."

Eén droom

Nu zijn eerste titel in zeven jaar binnen is, is Grol klaar voor de volgende uitdaging: olympisch goud. "Daar train ik mijn hele leven voor. Dit is gewoon weer een bewijs dat ik bij de wereldtop hoor. Ik heb een fantastische dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl