'School scheidde Joodse leerlingen van Irene en Margriet'
Joodse leerlingen van de school in Baarn die in 1951 in de klas zouden komen bij de prinsessen Irene en Margriet, zijn in een parallelklas geplaatst. Volgens een artikel in het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) was koningin Juliana van deze "preventieve verwijdering" op de hoogte.
De schrijver van het stuk, historicus Bart Wallet, zegt dat het initiatief uitging van "een bepaalde kring van chique Baarnse ingezetenen".
De ouders van de Joodse leerlingen zouden Paleis Soestdijk hebben benaderd. In reactie daarop liet Juliana weten dat de Oranjes niet antisemitisch zijn, schrijft Wallet. "Uiteindelijk verdween de zaak in de doofpot."
Indringende vragen
De auteur is onderzoeksleider religiegeschiedenis aan de VU. Wallet kreeg toegang tot het het Koninklijk Huisarchief, het archief van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en diverse privé-archieven.
NIW-hoofdredacteur Maurice Swirc noemt het verhaal "een potentieel explosieve geschiedenis". Hij wijst erop dat dit zich afspeelde slechts zes jaar na de Holocaust. "Nader onderzoek zal de precieze gang van zaken in beeld moeten brengen. Maar de houding van Juliana roept voor Joods Nederland indringende vragen op."
Op vragen van het NIW aan De Nieuwe Baarnsche School, die het artikel vooraf ter inzage kreeg, kwam volgens het weekblad geen reactie.