NOS NieuwsAangepast

Griekse parlement buigt zich over referendum: ja of nee?

Het Griekse parlement is na het mislukken van de onderhandelingen in Brussel nog steeds bijeen in vergadering. Premier Tsipras en een aantal ministers hebben wel de zittingszaal verlaten. De parlementsleden kwamen bijeen om te praten over het referendum dat de regering wil uitschrijven.

Volgens correspondent Eva Wiessing is premier Tsipras nog altijd van plan de Griekse bevolking te raadplegen. "Hij heeft bondskanselier Merkel gebeld om te zeggen dat de democratie voorop staat en dat het referendum doorgaat." Opvallend, "want hoe kun je de bevolking vragen om wel of niet in te stemmen als het hele voorwaardenpakket kennelijk van tafel is?" zegt Wiessing.

Vraag

Eerder op de dag legde parlementsvoorzitter de vraag voor die de regering in het referendum wil stellen: Accepteert u de voorstellen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zoals die zijn gedaan op de bijeenkomst van de Eurogroep op 25 juni? Voorstanders kunnen het vakje "ja" aankruisen en tegenstanders het vakje "nee".

De partijen in het parlement zouden het er eerst nog over eens moeten worden of ze het referendum willen. Minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis riep eerder alle partijen op ermee in te stemmen. "We staan sterker in Europa als we met een unaniem besluit komen", zei hij.

De conservatieve partij is bang dat dit gaat zorgen voor verdeeldheid onder de Grieken.

Correspondent Conny Keessen

'Onverantwoordelijk'

Vanuit de oppositie werd in felle bewoordingen gereageerd op het voorstel van Tsipras, vertelt correspondent Conny Keessen. "De grootste conservatieve partij noemt het referendum onverantwoordelijk, want hiermee verdrijft de premier Griekenland uit de euro en komt het land in isolatie terecht."

Ook vinden de conservatieven een referendum gevaarlijk. "Ze zijn bang dat dit gaat leiden tot verdeeldheid onder de Grieken. Ten slotte wekt de premier volgens de oppositie hiermee de indruk dat hij zelf het besluit niet durft te nemen en het daarom liever aan de Grieken overlaat."

De parlementsvoorzitter sprak bij opening van een historisch referendum. Mocht er een volksraadpleging komen, is het voor het eerst sinds 1975 dat er in Griekenland een referendum wordt gehouden. Het parlement zou er vanavond laat nog over stemmen, maar het is niet duidelijk of dit doorgaat nu de onderhandelingen in Brussel zijn mislukt.

Tsipras zei eerder dat hij de uitkomst van het referendum zal respecteren, ook als zijn partij het er niet mee eens is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl