NOS Sport

Van Ass inspireert hockeygek en ambitieus India

Van Ass inspireert hockeygek en ambitieus India

Paul van Ass besloot eerder dit jaar zijn leven in Nederland op te geven voor een avontuur in India. Aan hem de taak het hockeygekke land terug te brengen aan de wereldtop. Deze weken is hij met zijn team neergestreken in België, voor de Hockey World League.

De 54-jarige Van Ass bewaart goede herinneringen aan de Hockey World League. Vorig jaar won hij met Nederland de eerste editie van het toernooi, uitgerekend in India. Maar dat moest niet het hoogtepunt van 2014 worden; goud op het WK in eigen land was hét doel.

Oranje moest in Den Haag echter genoegen nemen met zilver, nadat in de finale met ontluisterende cijfers werd verloren van Australië. Het werd maar liefst 6-1. Niet veel later besloot de hockeybond niet verder te gaan met Van Ass.

Ze zijn in Azië zo met winnen en verliezen bezig. En alle mooie gevolgen van momenten in plaats van met het moment zelf.

Paul van Ass

Spelen van Rio

De Zuid-Hollander maakte er nooit een geheim van graag in India aan de slag te willen. Begin dit jaar voegde hij de daad bij het woord. Hij tekende een contract dat loopt tot en met de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Enkele maanden onderweg, heeft Van Ass al te maken gehad met cultuurverschillen. "Ze zijn in Azië zo met winnen en verliezen bezig. En alle mooie gevolgen van momenten in plaats van met het moment zelf. En dat zit een beetje in de Aziatische cultuur. Dat maakt het mooi en spannend en daardoor gebeurt er altijd wat. Voor mij als coach is het zaak de spelers koel te laten blijven", aldus Van Ass.

Hockey India is echt aan de weg aan het timmeren. De financiële middelen zijn ook aanwezig om dat te doen.

Paul van Ass

Timmeren

Tijdens de Hockey World League wachtte India vrijdagmiddag een ontmoeting met aartsrivaal Pakistan. Er was geen verliezer en het werd 2-2. Een bemoedigend resultaat. "Hockey India is echt aan de weg aan het timmeren. De financiële middelen zijn ook aanwezig om dat te doen", aldus Van Ass. "Alleen het is wat dictatoriaal. Een paar mensen hebben het voor het zeggen."

Of Van Ass de Spelen van 2016 haalt, is daarom dus maar de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl