Rasmussen een week geleden, nadat de koningin hem had gevraagd een regering te vormen
NOS Nieuws

Deense coalitie mislukt, liberalen gaan alleen regeren

De Deense liberale partij gaat alleen regeren, nu de coalitiebesprekingen met andere centrum-rechtse partijen definitief zijn mislukt. De liberalen vormen met 34 zetels een kleine minderheid in het 179 zetels tellende parlement.

De liberale voorman Lars Lokke Rasmussen informeert zaterdag koningin Margrethe en hoopt zondag zijn regeringsploeg en -programma te presenteren. Rasmussen deed eerder vanavond nog zijn uiterste best om de grootste rechtse partij, de Deense Volkspartij, binnenboord te krijgen, maar dat lukte niet.

Nu zal hij voor elk voorstel steun moeten zoeken bij de andere partijen in het parlement. Rasmussen zei dat hij zich ervan bewust is dat zijn regering geen gewone minderheidsregering wordt maar een "zeer kleine minderheidsregering". Alleen in 1973 kreeg Denemarken een minderheidsregering met nog minder zetels: 22. Dat kabinet slaagde erin veertien maanden aan te blijven.

Blok

Bij de verkiezingen van 18 juni trok het rechts-liberale blok van oud-premier Rasmussen de meeste kiezers en kreeg het in totaal 90 zetels, maar het lukte niet om een regeerakkoord te sluiten met de aangesloten partijen. Toch denkt Rasmussen dat hij op voldoende steun in het parlement kan rekenen.

De sociaal-democraten van de vorige premier Thorning-Schmidt vormen de grootste fractie in het parlement, met 89 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl