De Stonewall Inn
NOS Nieuws

'Het is surrealistisch dat het homohuwelijk nu legaal is'

"Dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over met wie en waar ik moet trouwen, is geweldig", zegt een jonge Hunter Francisco tegen persbureau AP. Amerikanen reageren enthousiast en opgelucht op het besluit van het Hooggerechtshof om het homohuwelijk in het hele land te legaliseren.

Het was voor homoseksuele stellen al mogelijk om in 36 staten en in de hoofdstad Washington te trouwen. Met de uitspraak wordt dat ook in de veertien overige staten mogelijk.

Hunter Francisco

Stonewall Inn

Bij het Stonewall Inn cafe in New York wordt na de uitspraak feestgevierd. De homobar is bekend van de Stonewall-rellen uit 1969. Homo's, lesbiennes en travestieten waren de pesterijen en het geweld van de politie zat en besloten terug te slaan. Tijdens zijn inauguratie in 2013 zei president Obama dat de rellen een van de belangrijke momenten waren in de strijd voor gelijke rechten.

Jaime Santana

Jaime Santana durft het nog niet geloven. "Ik ben zo blij, zo blij. Ik kan het niet geloven. We wisten dat dit ging gebeuren, maar nu het zover is, is het surrealistisch." Hij vindt het bijzonder om het moment te vieren op de paats waar het 35 jaar geleden begonnen is.

Overweldigend

Lara Finkbiner heeft lang op dit moment gewacht. "Ik voel me nu gerespecteerd door de Grondwet, maar er is nog een lange weg te gaan om andere zaken ook te regelen."

Niet iedereen verwachtte dat het homohuwelijk zou worden gelegaliseerd. "Ik ben opgegroeid in het rustige Oklahoma", zegt Rodney Thomas. "Ik had nooit gedacht dat deze dag ooit zou komen, maar nu het zover is, is het overweldigend."

Lara Finkbiner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl