Stadsdeelburgemeester Monika Herrmann doet de aanvraag op de bus
NOS Nieuws

Berlijn wil vier coffeeshops openen

Door redacteur Christiaan Burggraaff in Berlijn

Legaal wiet kopen, midden in Berlijn, dat wil stadsdeelburgemeester Monika Herrmann in ongeveer een jaar realiseren. Ze wil in haar stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg vier coffeeshops openen, waar mensen boven de 18 jaar tot 10 gram wiet per keer kunnen kopen. De aanvraag voor een vergunning deed ze vandaag op de bus.

Friedrichshain-Kreuzberg wordt al jarenlang geplaagd door drugscriminaliteit. Vooral in en rondom het Görlitzer Park rukte de politie de afgelopen jaren regelmatig uit om dealers op te pakken. Er wordt openlijk hasj verkocht. Dat is ook te zien op het Duitse kanaal Spiegel TV.

Het moet geen gezellige coffeeshop worden zoals in Nederland.

Monika Herrmann, stadsdeelburgemeester

Volgens Herrmann is de situatie onhoudbaar en is het tijd voor een andere aanpak. Door de legalisering van de wietverkoop hoopt zij de problemen eindelijk onder controle te krijgen. Ze hebben goed naar het Nederlandse systeem gekeken. Maar echt vergelijkbaar is het niet, zegt Herrmann. "Het moet geen gezellige coffeeshop worden zoals in Nederland. Er gelden heel strenge regels. Het is echt alleen voor lokale bewoners, niet voor toeristen, niet voor kinderen en niet voor buitenlanders, behalve als die staan ingeschreven in ons stadsdeel."

Speciale pas

Om wiet te mogen kopen, moeten mensen kunnen aantonen dat zij boven de 18 zijn en in Friedrichshain-Kreuzberg staan ingeschreven. Dat kan alleen met een speciale pas, die je bij de notaris kan krijgen. Hij onderzoekt of iemand aan alle eisen voldoet.

Alleen de notaris weet wie de passen krijgen, de identiteit van de pashouders is bij de gemeente niet bekend, zegt Herrmann. "Dat ligt natuurlijk gevoelig in verband met de privacy, maar wij denken dat die op deze manier het best beschermd is."

Ik wil wel dat het in de regio wordt verbouwd en natuurlijk biologisch, zoals het hoort voor een politicus van de Groenen.

Monika Herrmann, stadsdeelburgemeester

Of het plan het gaat halen, is nog maar de vraag. De vergunning wordt verleend door het instituut voor medicijntoezicht. Deze instantie staat niet te boek als ruimhartig, maar Herrmann denkt toch dat het project kans van slagen heeft. "We hebben een inhoudelijk sterke aanvraag. Als er op een ideologische manier naar wordt gekeken zal de aanvraag waarschijnlijk worden afgewezen. Maar als hij inhoudelijk wordt beoordeeld, maken we een kans."

Als het plan doorgaat, wordt de hele keten in één keer uit de illegaliteit gehaald. Anders dan in Nederland is het de bedoeling om ook de teelt van wietplanten te legaliseren, al stelt Hermann zelf nog een paar beperkingen. "Ik wil wel dat het in de regio wordt verbouwd en natuurlijk biologisch, zoals het hoort voor een politicus van de Groenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl