NOS Nieuws

PostNL overtrad aanbestedingsregels

PostNL heeft de postwet overtreden bij de aanbesteding in de gemeente Rotterdam. De Autoriteit Consument en Markt draagt het bedrijf op de wet alsnog na te leven. Zo niet, dan riskeert PostNL boetes oplopend tot één miljoen euro.

PostNL heeft tariefinformatie niet gedeeld met concurrerende bedrijven en ook geen aanbod gedaan aan concurrenten. Het postbedrijf Van Straaten Post had hierover geklaagd bij de ACM en heeft gelijk gekregen.

Het is zo dat postvervoerders gebruik moeten maken van het landelijke netwerk van PostNL, voor post die ze niet zelf kunnen bezorgen. Zonder informatie over de kosten hiervan kunnen ze niet goed meedingen in een aanbesteding. In die zin is de positie van het bedrijf vergelijkbaar met de positie van NS op het spoor, waar vervoerders afhankelijk zijn van onder meer de NS servicebalies.

Niet eerlijk

Post NL heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit. Het bedrijf zegt dat het niet eerlijk is dat het als enige bedrijf in de sector alle tarieven die het hanteert, inclusief zakelijke kortingen, openbaar moet maken.

Dit zou de concurrentiepositie van PostNL schaden. Hierdoor zou volgens het bedrijf de betrouwbaarheid en bereikbaarheid van postvervoer voor alle Nederlanders op de lange termijn in gevaar kunnen komen.

De ACM zegt dat PostNL nog terwijl het bezwaar in behandeling is een aanbod aan Van Straaten Post moet doen en de tarieven bekend moet maken. De gemeente Rotterdam gaat de aanbesteding, de PostNL aanvankelijk had gewonnen, overdoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl