Het kabinet biedt nieuwe commerciële radiozenders de kans om gemakkelijker een nieuwe zender te beginnen
NOS Nieuws

Nieuwe veiling van commerciële radiozenders

Radioluisteraars kunnen over twee jaar kiezen voor meer commerciële zenders met verschillende soorten muziek. Het kabinet wil commerciële radiozenders meer mogelijkheden geven om een zender op te zetten, die beter is afgestemd op de wensen van de luisteraar.

Nu is het zo dat een commerciële radiovergunning allerlei gedetailleerde programma-eisen bevat, zoals verplichte aandacht voor jazz of oudere muziek. Minister Kamp van Economische Zaken vindt dat niet meer van deze tijd. "De overheid gaat niet meer zeggen wat een zender precies moet uitzenden, of dat jazz, gouwe oude of experimenteel moet zijn", zegt de minister. "De overheid bepaalt ook niet wat voor soort Nederlandse kranten er moeten zijn."

Teleurgesteld

Het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de veiling van vergunningen. In 2003 zijn de commerciële vergunningen vergund. Geïnteresseerde zenders moesten destijds een plan indienen en aangeven voor hoeveel geld ze de licentie wilden bemachtigen. Nu heeft Kamp gekozen voor een ander systeem, de veiling. In principe krijgt de hoogste bieder een vergunning.

De bestaande zenders die verder willen met hun zender, moeten meedoen met de veiling. Hun oude licentie loopt af. In een eerste reactie zegt Herbert Visser van de Vereniging van Commerciële radio dat hij "teleurgesteld" is over het besluit van minister Kamp. De nieuwe licenties gelden voor een periode van tien jaar.

Kamp: tijd van alleen gouwe ouwe en jazz voorbij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl