NOS Nieuws

Levende beelden verdringen elkaar op Trafalgar Square

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Door correspondent Tim de Wit

Op het Londense Trafalgar Square woedt de laatste tijd een hevige strijd tussen straatartiesten. Er zijn zoveel levende standbeelden op het plein dat het soms knokken is om een plek. Er staan binnen 40 meter wel vijf mannen verkleed als Yoda, het groene wezen uit Star Wars. Het zijn allemaal Roemenen.

"Je moet niet geloven wat er in de media staat", zegt Nicholas, een van de Roemenen. Hij is de enige die iets wil zeggen. "Het klopt dat er veel straatartiesten zijn, maar we respecteren en tolereren elkaar", zegt hij.

Stoepkrijt

Volgens de BBC komen de Roemenen allemaal uit hetzelfde dorp en staan de meesten al om 06.00 uur op het plein om hun plek te claimen. Trafalgar Square is een van de weinige locaties in Londen waar straatartiesten geen vergunning nodig hebben. Iedereen mag er doen wat hij of zij wil.

De dakloze kunstenaar Kevin O’Neill merkt wel degelijk dat het er af en toe hard aan toegaat op het plein. "Er is hier een hoop ellende met veel vechtpartijen." Terwijl hij dat zegt werkt hij met stoepkrijt aan een afbeelding van Jezus Christus. "Je moet hier al vroeg zijn, anders ben je te laat."

Staattekenaar Kevin O'Neill

Hij denkt dat de Roemenen deel uitmaken van een criminele bende. "Aan het einde van de dag moeten ze altijd hun bakje met geld afstaan. Ik denk dat ze hooguit een percentage krijgen en onderdak. Ze worden uitgebuit door gangsters."

Ook Ryan, een jongen met wie je voor een kleine vergoeding een kussengevecht aan kan gaan, ziet veel ruzies. "Ik wil hier alleen maar een glimlach op de gezichten van mensen toveren. Maar er zijn zoveel ruzies. Ik hou me erbuiten, maar leuk is het niet."

"Je hoeft er niks voor te kunnen", zegt straattekenaar O’Neill. "Je trekt gewoon zo’n pak aan en gaat de hele dag staan. Ik haal op een dag zo’n 40 pond op, zij twee keer zoveel. Het is een lucratieve business."

  • Tim de Wit / NOS
  • Tim de Wit / NOS
  • Tim de Wit / NOS

De levende standbeelden, het zijn er twaalf vandaag, staan allemaal op metalen constructies waardoor het lijkt alsof ze zweven. Naast de vele Yoda’s is er ook een heks, iemand helemaal in het zilver en iemand als Batman. De duizenden toeristen die dagelijks over Trafalgar Square trekken gaan er massaal mee op de foto.

De gemeente Londen weet van de problemen en denkt na over maatregelen. Voorlopig blijft het op Trafalgar Square soms letterlijk knokken voor een plek als straatartiest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl