NOS Nieuws

'Buitengrens Europa is zo lek als een mandje'

  • NOS / Jeroen Wollaars
    Vluchtelingen uit Afghanistan onderweg in Hongarije
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Een verscheurd treinkaartje naar Subotica, een grensstad in Servië, ze willen geen bewijs achterlaten
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Provisorische tentenkampen in Hongarije
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Een groepje uit Afghanistan dat onderweg is naar Duitsland.
  • NOS / Jeroen Wollaars
    De politie in Hongarije
  • NOS / Jeroen Wollaars
    De plek waar het hek moet komen, grens Servië-Hongarije
  • NOS / Jeroen Wollaars
    De vluchtelingen komen onder meer uit Afghanistan, Bangladesh en Nigeria
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Op de straten rond het grensdorpje Assotthalom lopen overal groepjes vluchtelingen
  • NOS / Jeroen Wollaars
    De vluchtelingen lopen over land via Macedonië of Servië het Schengen-gebied in

Door correspondent Jeroen Wollaars

Ook Hongarije wordt overspoeld met vluchtelingen. Alleen dit jaar al zijn er meer dan 60.000 het land binnengekomen. Ze komen via de zogenoemde “Balkanroute”: eerst naar Griekenland en via Macedonië en Servië lopen ze over land zo het Schengengebied in.

Je hoeft niet lang te zoeken om hen te vinden. Op de straten rond het grensdorpje Assotthalom lopen overal groepjes vluchtelingen. Ze komen uit Afghanistan, Bangladesh of Nigeria. Op de vlucht voor oorlog, op zoek naar een baan om hun familie te ondersteunen.

De Afghanen willen naar Duitsland of naar België. De Nigerianen zeggen dat ze in Hongarije willen blijven. En de Bangladeshi zijn onderweg naar Frankrijk. Nu ze in Schengen zijn kunnen ze in principe gewoon de grens over, intussen worden ze opgevangen in provisorische tentenkampen. Daar kunnen ze kiezen of ze asiel willen vragen of door willen reizen.

Onhoudbaar

De burgemeester van Assotthalom heeft een boerderij aan de grens. Hij noemt de situatie onhoudbaar. Rondom grenspaal E457 zie je overal bewijzen liggen van de illegale oversteek. Blikjes eten, met Griekse letters erop. Een verscheurd treinkaartje naar Servië.

De vluchtelingen willen geen bewijs achterlaten dat ze via de Balkanroute zijn gekomen, omdat ze bang zijn dat ze worden teruggestuurd naar de plek van aankomst. Hoe de Europese bureaucratie werkt, of zou moeten werken, horen ze onderweg van elkaar.

Omstreden

De burgemeester vindt dat Europa geen idee heeft wat er hier aan de hand is. “De Schengengrens is zo lek als een mandje, daar moet iets aan gebeuren.” Hij is een groot voorstander van het hek dat de regering van plan is te bouwen tussen Servië en Hongarije. 175 kilometer langs de grens, 4 meter hoog.

“Ze vallen de bevolking lastig, ze slapen in schuren, dat kan zo niet doorgaan”, zegt de burgemeester. Dat een hoog hek aan een grens anno 2015 omstreden is wuift hij weg: “In Amerika doen ze het toch ook? Aan de grens met Mexico?”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl