De kussen voor Alberto Contador, na de winst van de Giro van dit jaar.
NOS Wielrennen

Giro 2016 van start in Apeldoorn

De Ronde van Italië gaat in 2016 definitief van start in Gelderland. Op vrijdag 6 mei is in Apeldoorn de Grande Partenza, in dit geval een individuele tijdrit over 8,1 kilometer.

Daarna volgt er op zaterdag een rit over 180 kilometer van Arnhem naar Nijmegen en een dag later gaat de meute rechtsom, van Nijmegen weer terug naar Arnhem, een etappe van 190 kilometer.

Tijdens de drie etappes zullen de renners de gemeentes Berkelland, Groesbeek, Renkum, Rheden, Tiel en West Maas en Waal aandoen. Maandag is er een rustdag, waarop de renners per vliegtuig naar Zuid-Italië vertrekken.

In 2014 begon de Giro ook op vrijdag, in Belfast. Ook toen was er op maandag een verplaatsingsdag.

De Giro d'Italia begon twee keer eerder in Nederland: Groningen fungeerde in 2002 als startplaats en acht jaar later vertrok de etappekoers vanuit Amsterdam.

  • NOS
    De Giro start in 2016 in Gelderland, met de Grande Partenza in Apeldoorn
  • NOS
    Het logo van de Girostart in Gelderland

Onvergetelijk

Gelderland is er trots op dat het de start van de Ronde van Italië mag organiseren, liet gedeputeerde Jan Markink weten tijdens de persconferentie in Milaan. "We zullen ervoor zorgen dat de start van de Giro in 2016 een onvergetelijke ervaring wordt'', zei de Gelderse gedeputeerde.

Gelderland heeft 5 miljoen euro uitgetrokken voor de Girostart, de drie betrokken steden dragen elk 350.000 euro bij. De hele organisatie kost naar schatting 11,3 miljoen euro. Het ministerie van Sport heeft 2,5 miljoen euro toegezegd. De rest van het geld moet worden opgehaald door sponsoring en crowdfunding.

Jan Markink (met roze trui) op de persconferentie in Milaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl