Een gewonde man wordt afgevoerd na de gevechten gisteren in Kobani
NOS Nieuws

'Zeker 146 burgerdoden in Kobani'

Bij de aanval van Islamitische Staat op de Noord-Syrische stad Kobani (Ain al-Arab) en een dorp in de omgeving zijn zeker 146 burgers gedood. Het is het op een na hoogste dodental dat IS in Syrië bij een aanval heeft veroorzaakt, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen.

IS viel Kobani gisteren binnen. Sindsdien zijn er op verschillende plaatsen in de stad gevechten met Koerdische troepen die IS proberen te verdrijven, zegt het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Rami Abdulrahman.

Volgens een Koerdische activist zijn er nog steeds kleine groepjes jihadstrijders actief in de stad. Zij hebben burgers gegijzeld. Volgens hem zijn er meer dan honderd burgers omgekomen en zeker veertig IS-strijders. Hun lichamen liggen in de straten van de stad.

Autobom

De aanval begon met de explosie van een autobom vlakbij de grensovergang met Turkije. Syrië heeft Turkije ervan beschuldigd dat de aanval werd ingezet vanaf Turks grondgebied, maar Turkije ontkent dat.

Kobani werd eind januari op IS heroverd door de Koerden na maandenlange gevechten. De stad werd bevrijd met luchtsteun van de internationale coalitie tegen IS. De grensplaats is van strategisch belang voor beide partijen.

Bloedbad

Het grootste bloedbad gebeurde volgens het observatorium vorig jaar in het oosten van Syrië. Toen zouden IS-strijders honderden leden van de soennitische stam Al Sheitaat hebben geëxecuteerd in twee weken tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl