energiecentrale

Splitsing Essent wordt niet teruggedraaid

De splitsing van de energiebedrijven is in overeenstemming met het Europese recht, concludeert de Hoge Raad. Daarmee is de splitsing van energiebedrijf Essent definitief.

Essent had, net als Delta en Eneco, bij de rechter bezwaar gemaakt tegen de splitsing die de overheid had opgelegd, in een bedrijf dat de gas- en elektranetten beheert en een commercieel leveringsbedrijf. In 2010 kregen de energiebedrijven gelijk van lagere rechters, maar de Hoge Raad draait dat nu weer terug.

Rechten van de mens

Voor Delta en Eneco is de zaak nog niet definitief voorbij. Zij hadden ook nog een beroep gedaan op de bescherming van de rechten van de mens. De Hoge Raad verwijst hun zaak wat dit argument betreft terug naar het gerechtshof, omdat deze instantie hierover nog niet eerder heeft geoordeeld.

In 2013 stelde het Europese Hof al dat de splitsing niet in strijd was met de Europese wet.

Delta en Eneco hebben zich tot nu toe als enige energiebedrijven met succes verzet tegen de splitsing en hebben nog altijd het netwerk en de verkooporganisatie in één bedrijf.

Meer concurrentie

Nederland voerde de splitsingswet in 2008 in. Door het netwerk en de verkooporganisatie verplicht te splitsen, moest worden voorkomen dat de netwerken last krijgen van concurrentie tussen leveranciers. Er werd meer concurrentie verwacht, doordat de energiemarkt werd vrijgegeven.

De kritiek van de energiebedrijven is dat de Nederlandse overheid door de splitsing de energiebedrijven onnodig verzwakt. Essent werd in 2009 overgenomen door het Duitse RWE. Nuon kwam in handen van het Zweedse Vattenfall.

Eneco wil nu in gesprek met de politiek. Volgens het energiebedrijf zijn politici aan zet om te bepalen of het echt noodzakelijk is dat de splitsing daadwerkelijk wordt afgedwongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl