Defilé op Veteranendag in Den Haag
NOS Nieuws

Ombudsman: niet meteen ontslag wietrokende veteraan

De Nationale Veteranenombudsman Reinier van Zutphen vindt dat Defensie niet meteen veteranen oneervol moet ontslaan omdat ze zijn betrapt op het roken van hasj.

De ombudsman vindt dat eerst bekeken moet worden waarom de betrokken veteranen wiet zijn gaan gebruiken, zei hij in het radioprogramma De Ochtend van KRO-NCRV. Hij begrijpt dat militairen die hasj gebruiken gestraft moeten worden, maar er zijn gevallen dat oneervol ontslag veel te ver gaat.

"Probeer te achterhalen waar het bij die veteranen nou precies om draait, help ze ervan af en geef ze een goede kans."

Als uit onderzoek blijkt dat het drugsgebruik geen enkel verband houdt met een missie in het buitenland, dan is er wel degelijk aanleiding om iemand oneervol te ontslaan, vindt Van Zutphen.

"Maar het gaat mij erom dat Defensie in de gaten heeft dat als ze mensen naar het buitenland stuurt en hen onder gevaarlijke omstandigheden hun werk laat doen, oog heeft voor de problemen die daar het gevolg van kunnen zijn. En als dat drugsgebruik is, niet meteen overgaan tot die harde maatregel van ontslag uit de dienst."

Een jaar

De Nationale Veteranenombudsman bestaat morgen precies een jaar. De afgelopen twaalf maanden heeft hij 220 klachten van militairen behandeld.

De veteranen kwamen met klachten over de nazorg vanwege traumatische ervaringen, belastende keuringen en soms zaten ze met een crisis in hun gezin of met schulden. Volgens Van Zutphen is nazorg daarom van groot belang. "Help die mensen weer op het goeie pad."

Hennis verbaasd

Minister Hennis ziet niets in de versoepeling die de ombudsman voorstelt. Ze heeft zich verbaasd over zijn uitspraken. In de Tweede Kamer benadrukte ze dat militairen onder moeilijke omstandigheden opereren en dat ze dan niet door "middelen" kunnen worden beïnvloed. "Dus ik ben niet van plan een beetje schappelijk om te gaan met het zerotolerancebeleid; drugs en militairen gaan niet samen en het blijft ten strengste verboden."

Hennis zei wel dat er gekeken kan worden naar de redenen waarom iemand drugs is gaan gebruiken. Dat kan ertoe leiden dat iemand wordt geholpen en het kan ook aanleiding zijn om de ontslaggrond te herzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl