NOS Wielrennen

Kemna: Kittel is niet te vervangen

  • ANP
    Rudi Kemna, ploegleider van Giant-Alpecin
  • ANP
    Marcel Kittel heeft het moeilijk tijdens de ZLM Toer

Wie niet in vorm is, rijdt geen Tour de France. Dat is - hoe pijnlijk ook - voor Giant-Alpecin de reden geweest om Marcel Kittel thuis te laten tijdens de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Makkelijk was die beslissing niet voor Giant. Kittel passeer je niet zomaar, zeker niet voor La Grande Boucle, waar de Duitser in de laatste twee edities goed was voor in totaal acht etappezeges. "Als je een renner als Kittel in de gelederen hebt, wil je daar zo goed mogelijk mee scoren", vertelt ploegleider Rudi Kemna tegen NOS Langs de Lijn.

'Kittel is niet te vervangen'

"Op basis van zijn recente wedstrijden en trainingen is het niet realistisch om te denken dat hij kan brengen wat wij van hem verwachten", vertelt Kemna. Kittel zelf baalt als een stekker van het mislopen van de Tour. Dat het team geen vertrouwen in zijn prestaties heeft, noemt de Duitser, die in het voorjaar amper aan koersen toekwam door een virus, een nieuwe tegenslag.

Het gat dat Kittel achterlaat bij Giant-Alpecin wordt opgevuld door Ramon Sinkeldam. Ook een sprinter, maar van een ander kaliber. "Marcel is met zijn kwaliteiten ook niet te vervangen", legt Kemna uit. "Maar we hebben wel andere kwaliteiten die we naar voren kunnen schuiven. Tom Dumoulin bijvoorbeeld, of de Franse talentvolle klimmer Warren Barguil. En natuurlijk John Degenkolb."

Van Dumoulin geen wonderen verwachten

Met Dumoulin gokt Kemna - net als de rest van Nederland - op de individuele tijdrit in Utrecht. Maar in het klassement hoeven we geen wonderen te verwachten van de Limburger.

"We verwachten niet dat hij in deze zware Tour, tegen de top van de wereld, zomaar even mee gaat doen om het klassement. Maar in de toekomst sluit ik dat zeker niet uit", aldus Kemna. "Dumoulin groeit, hij is enorm gedreven en een super sportman."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl