De drones maken beelden van de situatie op de wegen rondom Concert at Sea
NOS Nieuws

Rijkswaterstaat experimenteert met drones tegen files

Rijkswaterstaat zet dit weekend voor het eerst drones in om files te bestrijden. Dat gebeurt in Zeeland, rondom de toegangswegen richting Concert at Sea. Ze moeten helpen bij het in goede banen leiden van het verkeer.

Het festival zorgt altijd voor veel drukte op de wegen. Om het verkeer te laten doorstromen zijn andere jaren altijd veel verkeersregelaars, hulpdiensten en inspecteurs van Rijkswaterstaat nodig.

Extra ogen

Die krijgen dit jaar dus hulp van de drones. Drie teams met elk een drone kunnen vanaf veertig plekken in Zuid-Holland en Zeeland opstijgen en landen om beelden te maken van het verkeer. Die worden meteen doorgestuurd naar de verkeerscentrale. "We gebruiken de beelden om de weginspecteurs aan te sturen en meer verkeersinformatie door te sturen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

In het gebied hangen geen camera's langs de wegen. "Voorheen waren we afhankelijk van meldingen van weginspecteurs, nu zijn er door de drones toch extra ogen op de weg", zegt Rijkswaterstaat. De dienst leent de drones van een bedrijf met een ontheffing, waardoor de vliegende camera's kunnen worden ingezet.

De drones moeten minimaal 150 meter afstand van de weg houden, daardoor zullen automobilisten waarschijnlijk niet veel merken van het experiment. Rijkswaterstaat gaat in de toekomst kijken of er op andere plekken af en toe ook drones kunnen worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl