Richèl Hogenkamp in Australië eerder dit jaar
NOS Sport

Hogenkamp hoeft op Wimbledon niet in de rij te staan

Richèl Hogenkamp kijkt vandaag in spanning welke speelster de loting voor Wimbledon aan haar naam koppelt. De 23-jarige tennisster maakt, na een succesvolle kwalificatiereeks, volgende week haar debuut op het heilige gras in Londen. Saillant detail: vorige week speelde ze nog op gravel.

"Dit is toch een beetje waar je het allemaal voor doet", zei de Doetinchemse met een mooi sportcliché na het bereiken van het hoofdtoernooi. "Wimbledon is toch iets specialer dan de andere grand slams." Hogenkamp sloeg zich deze week met opvallend gemak door drie kwalificatieronden.

Vertrouwen dankzij gravel

Ze won haar partijen zonder een set af te staan. "Vooral de manier waarop ik heb gespeeld, geeft veel vertrouwen voor het hoofdtoernooi. Ik heb gewoon drie heel constante wedstrijden gespeeld. Ik merkte hier vanaf de eerste training dat het vertrouwen goed zat", vertelt Hogenkamp.

En dat vertrouwen tankte ze opvallend genoeg vorige week op gravel in Montpellier, waar ze bij een ITF-toernooi de halve finales haalde. "Dat vertrouwen nam ik mee naar Londen. Ik had niet zo'n last van de overgang van gravel naar gras. Als het gevoel goed is, gaat het meestal op elke ondergrond goed. Ik speelde ook een goede eerste wedstrijd en dan gaat de rest vanzelf."

Nog geen Wimbledon-gevoel

Het kwalificatietoernooi van Wimbledon vindt traditiegetrouw plaats op Roehampton. Een knusse locatie waar de tennisbanen keurig naast elkaar liggen, maar waar nauwelijks plaats is voor publiek en de spelers op weinig luxe hoeven te rekenen.​

  • Getty Images
    Het knusse tennispark van Roehampton in Londen, waar het kwalificatietoernooi van Wimbledon plaatsvindt
  • Wimbledon.com
    Een overzicht van de tennisbanen op Roehampton

"Hier krijg je niet echt het Wimbledon-gevoel", weet Hogenkamp. "Afgelopen week ging het regenen, maar je kon bijna nergens zitten om te schuilen. Ook voor het eten moest je in een lange rij staan en alleen voor de spelers is er wat geregeld. Bij andere grand slams is het, ook tijdens de kwalificaties, top geregeld. Dat is hier toch een stuk minder."

Serena of Sjarapova

Vrijdagochtend rond 11.00 uur weet Hogenkamp wie ze in de eerste ronde treft. Bij haar grandslamdebuut op de Australian Open trof ze direct de wereldtopper Petra Kvitová (en titelhoudster op Wimbledon).

"Dus ik hoop nu wel op een betere loting", doet Hogenkamp alvast een schietgebedje. "En als het zo moet zijn, wil ik Williams of Sjarapova dan wel in de tweede ronde tegenkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl