NOS Nieuws

ProRail 'niet transparant' over verlenging onderhoudscontracten

ProRail heeft de verlenging van vier onderhoudscontracten niet duidelijk gemeld aan het ministerie en de raad van commissarissen. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau PwC.

De contracten waren in eerste instantie afgesloten voor een periode van 3,5 jaar. Maar de directie besloot ze te verlengen tot 10 jaar en daarmee werden aanbestedingsregels omzeild. Staatssecretaris Mansveld neemt de zaak hoog op.

Onduidelijke communicatie

Volgens het onderzoek heeft ProRail de termijn van tien jaar wel in bijlagen aan het ministerie vermeld, maar Mansveld vindt dat er niet duidelijk en transparant is gecommuniceerd.

"Het is duidelijk dat deze gang van zaken niet door de beugel kan. Daarom zijn maatregelen noodzakelijk", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens haar moet ProRail haar ministerie transparant voorzien van informatie over cruciale onderwerpen en ze vindt dat dat niet is gebeurd.

'Eens en nooit meer'

De raad van commissarissen van ProRail zegt over de situatie "eens en nooit meer." Directeur Eringa komt met een actieplan, om ervoor te zorgen dat alle aanbestedingen zo snel mogelijk in lijn zijn met de wet. "Ik ben nu alle tegels aan het lichten bij ProRail. Om te voorkomen dat we ons eigen vlees keuren, laat ik me hierbij door een afhankelijke partij bijstaan", zegt hij.

Mansveld verwacht dat alle contracten zo snel mogelijk op orde zijn. Ze eist ook dat de structuur van de top van ProRail snel wordt vastgesteld, zodat er continuïteit in de organisatie is en duidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is.

Mansveld: duidelijk dat deze gang van zaken niet door beugel kan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl