ProRail-topman Pier Eringa
NOS Nieuws

Woede om uitspraak ProRail-topman over zelfmoord op spoor

Een uitspraak van ProRail-topman Pier Eringa over zelfmoord op het spoor heeft geleid tot een stroom boze reacties op sociale media. Eringa zei gisteren, tijdens de Dag van de Rail in Utrecht: "Als ik na een zelfmoord een sms'je krijg, denk ik: verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?"

Eringa deed de uitspraak in een betoog over vertraging op het spoor. Hij vindt veel treinverstoringen onnodig en pleit voor een 'pitstop-mentaliteit', waarbij personeel sneller handelt bij verstoringen. Ook vindt hij dat het veiligheidsdenken in zijn sector is doorgeschoten.

Negatieve reacties

Er kwamen veel negatieve reacties op Eringas uitspraak, zegt een woordvoerder van ProRail.

Onder het bericht op de site van vakblad SpoorPro.nl, waarin Eringa wordt geciteerd, reageren lezers woedend. Ze wijzen hem op de impact van de zelfmoord op het spoorpersoneel. Veel van hen vinden dat de pas aangetreden topman met het treinpersoneel had moeten praten over de ervaringen bij de zelfmoorden.

Ernstig probleem

In een reactie schrijft Eringa dat suïcide op het spoor een ernstig probleem is. "Ernstig voor de mensen die het betreft, nabestaanden, machinisten en conducteurs."

Eringa schetst de context waarin hij de uitspraak deed. "Ik wilde niemand kwetsen. Ik gaf meerdere voorbeelden van storingen op het spoor om de discussie aan te zwengelen om als sector nog meer te doen om storingen te voorkomen en sneller op te lossen wanneer deze zich voordoen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl