NOS Nieuws

Kamer schrikt van conclusies over Bart van U.

De Tweede Kamer reageert geschrokken op het rapport van de commissie die onderzoek deed naar Bart U. Die wordt verdacht van moord op oud-minister Borst en op zijn zus. De commissie vindt dat er veel fouten zijn gemaakt en stelt allerlei verbeteringen voor.

D66-leider Pechtold, partijgenoot van Borst, spreekt van confronterende en pijnlijke conclusies voor de families van Borst en Van U. Hij is blij dat minister Van der Steur en het het Openbaar Ministerie "niet wegdraaien van de conclusies".

Regels niet voor niks

PvdA-Kamerlid Recourt wijst erop dat Borst en de zus van de verdachte om het leven zijn gekomen op een dag dat Van U. vast had moeten zitten. Recourt benadrukt dat de regels over het afnemen van DNA moeten worden nagekomen. "Je hebt die regels niet voor niks." Volgens hem is een van de belangrijkste conclusies uit het rapport dat er meer regie moet komen bij de aanpak van geestelijk verwarde mensen.

VVD-Kamerlid Van Oosten noemt de gang van zaken rond Bart van U. vreselijk. Hij vindt het heel goed dat de minister de aanbevelingen van de commissie ter harte neemt.

Bezuinigingen

Ook SP-woordvoerder Van Nispen vindt het kwalijk dat niet van iedereen van wie dat kan DNA-materiaal is opgeslagen om strafbare feiten op te sporen. Volgens hem is het de vraag of er niet zo veel op het Openbaar Ministerie is bezuinigd dat die zijn werk niet meer zorgvuldig kan doen.

De PVV is geschokt. Volgens Kamerlid Helder had Borst met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog geleefd als het OM niet zo vaak had geblunderd. "Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

ChristenUnie-Kamerlid Segers vindt dat er in situaties rond ernstig verwarde mensen één regisseur zou moeten zijn. Hij pleit ervoor die verantwoordelijkheid bij de burgemeester te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl