Nederland is voorloper qua 4G
NOS Nieuws

'Nederlanders zijn verwend met hun 4G-netwerken'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Nederlanders willen overal razendsnel mobiel internet. Volgens de Nederlandse telecomaanbieders stellen we veel meer eisen dan mensen in andere landen. Mede door die veeleisendheid beschikt Nederland over één van de beste 4G-netwerken ter wereld.

In Nederland is het internet net een beetje meer onmisbaar dan in andere landen. "In ons land hebben veel gepensioneerden een smartphone. In bijvoorbeeld Duitsland zie je dat nauwelijks", zegt Richard Marijs, netwerkstrateeg bij het van oorsprong Duitse T-Mobile.

Ook voor wat betreft de veeleisende Nederlander maakt Marijs een vergelijking met Duitsland: "In het Zwarte Woud kun je vaak niet internetten of zelfs niet eens bellen, maar Nederlanders verwachten ook op de Veluwe snel internet."

Voorop

Mobiel internetten via 4G kan in Nederland sinds 2013 bij KPN. Vodafone en T-Mobile volgden later, al heeft laatstgenoemde aanbieder nog steeds geen landelijke dekking. 4G biedt heel snel mobiel internet, soms zelfs sneller dan thuis via adsl. Ook is 4G beter bestand tegen grote drukte dan het oudere 3G.

"De Nederlandse markt loopt voorop in Europa", zegt Matthias Sauder, Chief Network Operator van Vodafone Nederland. "De concurrentie is groot en er zijn veel smartphones in omloop."

Dat de concurrentie in ons land groter is dan in andere landen, valt voorzichtig af te leiden uit een voorbeeld van T-Mobile. Aan het eind van dit jaar heeft het bedrijf 5000 zendmasten door heel Nederland om snel mobiel internet te leveren. Ter vergelijking: de Poolse T-Mobile heeft twee keer zoveel masten, terwijl Polen bijna acht keer groter is dan Nederland.

Wereldtop

De Nederlandse aanbieders van 4G-internet hebben het internationaal gezien prima voor elkaar. Een onderzoek van OpenSignal zet KPN op de vijfde plek wereldwijd als het gaat om 4G-dekking en concludeert zelfs dat T-Mobile Nederland het op twee na snelste 4G-netwerk ter wereld heeft. Vodafone won deze maand ondertussen een prijs voor de manier waarop het bedrijf mini-zendmasten inzet, bijvoorbeeld op plaatsen waar het (tijdelijk) heel druk is.

Een ander rapport, dat deze week uitkwam, is minder rooskleurig. Het bedrijf Akamai, dat achter de schermen veel van het wereldwijde internetverkeer in goede banen leidt, meldt dat de gemiddelde snelheid van mobiel internet in Nederland vier keer lager is dan in Groot-Brittannië.

Een verklaring wordt niet gegeven, maar het kan met kosten te maken hebben: mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk goedkoper dan in Nederland. Dat maakt het aannemelijk dat er meer Britten zijn die zich een abonnement met supersnel internet kunnen veroorloven.

Mannen geven om snelheid. Vrouwen zijn al tevreden als het internet gewoon werkt.

T-Mobile

De vraag is of een hoge snelheid er wel toe doet. Op dit punt zijn telecomaanbieders tegenstrijdig. Ze doen er alles aan om de snelste netwerken te bouwen, maar zeggen daarna dat snelheid niet zo heel belangrijk is. Sommigen noemen het een wedstrijdje ver plassen. Ze geven de voorkeur aan het woord 'ervaring': liever een comfortabele dan een snelle auto, zogezegd.

"Ik vraag makers van apps regelmatig: noem eens iets waar je die ontzettend hoge snelheid voor nodig hebt. Er zijn geen voorbeelden", zegt Jacob Groote, directeur Mobiel bij KPN. "Uiteindelijk gaat het om een stabiel netwerk." Matthias Sauder, Chief Network Operator van Vodafone Nederland: "Wij krijgen nooit klachten over snelheid. Als er al klachten zijn, dan gaan die over het bellen."

Toch blijkt snelheid voor grofweg de helft van de bevolking wel een belangrijk criterium. "Uit onderzoek blijkt dat mannen wel degelijk om internetsnelheid geven", zegt Erwin Zijlstra van T-Mobile. "Vrouwen zijn al tevreden als het internet gewoon werkt."

Meer snelheid

De reden dat de aanbieders toch proberen de hoogst mogelijke snelheden te realiseren, is marge. Hoe meer snelheid een netwerk kan leveren, des te beter is het netwerk bestand tegen grote piekdrukte, bijvoorbeeld rond treinstations tijdens de spits of tijdens een festival.

Als je beschikt over een snelheid van 3 tot 10 megabit per seconde, dan is dat zelfs snel genoeg voor games en HD-video's", zegt Sauder van Vodafone. "Wij denken dat snelheid niet zo belangrijk is", voegt Groote van KPN daaraan toe.

Toch zijn het juist KPN en Vodafone die werken aan de uitrol van 4G+. Met die techniek kan een smartphone in feite twee verbindingen tegelijk leggen met het 4G-netwerk, waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Het lijkt vooral een prestigestrijd of op z'n gunstigst een strijd voor de toekomst, aangezien er nu nauwelijks toestellen zijn die 4G+ ondersteunen.

Tele2 kan een kaper op de Nederlandse 4G-kust worden

Tot nu toe telt Nederland drie 4G-netwerken. Een vierde netwerk, van Tele2, is in aanbouw. "We hopen straks gemiddeld 20 tot 40 megabit per seconde aan snelheid te leveren", zegt François Mairey, directeur netwerk bij Tele2. Dat is een ambitieuze doelstelling, gezien Vodafone's standpunt dat 10 megabit meer dan zat is.

Waar de concurrenten niet alleen over 4G beschikken, maar ook nog over de oudere 2G- en 3G-netwerken, heeft Tele2 straks niets anders dan 4G. Dat zou de onderhoudskosten relatief laag moeten houden. Mede om die reden hintte Tele2 voor de jaarwisseling nog op een prijzenslag, maar vooralsnog is daar niets van te zien.

Prijs

De maandelijkse kosten voor snel mobiel internet zijn wellicht het enige waar de Nederlandse consument nog over mag klagen. In vergelijking met andere Europese landen die vooroplopen blijkt Nederland relatief duur.

In Zweden kun je onbeperkt bellen, sms'en en 20 GB internetten voor zo'n 32 euro per maand. In Groot-Brittannië is onbeperkt bellen, sms'en én internet te krijgen voor 38 euro per maand. Ter vergelijking: Nederlandse aanbieders vragen meer dan 40 euro per maand voor 10 tot 12 GB internet.

Prijsvergelijking 4G sim-only in drie landen

LandBellen en sms'enInternetPrijs per maand
Zweden (Tele2)Onbeperkt20 GB32 euro
Groot-Brittannië (Three)OnbeperktOnbeperkt38 euro
Nederland (KPN)Onbeperkt10 GB42,50 euro

Sommige Nederlanders overwegen hun vaste internetverbinding de deur uit te doen en voortaan alleen 4G te gebruiken, maar de relatief hoge prijs in Nederland blijkt roet in het eten te gooien. Uit onderzoek van Telecompaper dat gisteren naar buiten kwam, blijkt dat velen de overweging alleen zullen doen als 4G even duur of goedkoper is dan vast internet. Zover is het in Nederland dus nog lang niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl