NOS Nieuws

Crisisheffing mag niet met terugwerkende kracht

De crisisheffing waarbij werkgevers 16 procent extra belasting betalen over lonen boven de 150.000 euro had niet met terugwerkende kracht mogen worden ingevoerd. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

De maatregel werd op 25 mei 2012 door het kabinet ingevoerd in verband met de economische crisis en bleef ook in 2013 en 2014 van kracht. De extra inkomsten uit de heffing, in 2012 zo'n 600 miljoen euro, werden gebruikt om het begrotingstekort terug te dringen.

Ook over de lonen die voor 25 mei werden uitbetaald, werd crisisheffing geheven. Volgens de advocaat-generaal is dat in strijd met het internationale eigendomsrecht en had dat dus niet mogen gebeuren.

Terugbetalen

Meestal worden de adviezen van de advocaat-generaal overgenomen. Als de Hoge Raad dat nu ook doet moet de staat mogelijk honderden miljoenen terugbetalen aan werkgevers die deze belasting betaalden.

Belastingadviesbureau Deloitte had de zaak aangespannen namens een grote onderneming. Nadat de rechtbank en het gerechtshof de staat in het gelijk hadden gesteld ging Deloitte in cassatie bij de Hoge Raad. Die zal binnenkort uitspraak doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl