Thuiszorg
NOS Nieuws

Rechter draait loonsverlaging thuiszorgbedrijf terug

Vakcentrale FNV heeft de rechtszaak gewonnen die tegen thuiszorgorganisatie Vérian was aangespannen. Vérian moet de eenzijdige verlaging van de lonen met 20 tot 30 procent onmiddellijk terugdraaien.

De 600 thuiszorgmedewerkers die bij de verlieslijdende organisatie werken, zijn er sinds maart volgens de vakbond honderden euro's per maand op achteruitgegaan. "De medewerkers van Vérian hebben maandenlang actiegevoerd en in spanning gezeten", aldus FNV-onderhandelaar Marian Beldsnijder. "Dit is een enorme overwinning voor hen en de FNV."

Een woordvoerder van Vérian stelt dat de organisatie geen lonen heeft verlaagd, maar medewerkers een nieuwe functie heeft gegeven. In die nieuwe functie krijgen zij een lager salaris. De verandering is eenzijdig door het bedrijf opgelegd. De maatregelen zouden nodig zijn nu de overheid op zorg bezuinigt.

De rechter oordeelt nu echter dat de medewerkers van Vérian in hun nieuwe functie nog dezelfde taken verrichten als in hun oude, zegt arbeidsrecht advocaat Maarten van Gelderen. "Die functie is helemaal niet vervallen, dan kun je iemand niet een salaris geven dat hoort bij een lagere functie."

Wat Vérian nu zal veranderen is nog niet duidelijk. "We gaan de inhoud van het vonnis nu goed bestuderen en beraden ons op vervolgstappen", aldus de woordvoerder.

Hoop

De FNV denkt dat het vonnis grote gevolgen heeft voor de thuiszorg in heel Nederland en voor het kabinetsbeleid. "Overal zijn er gemeenten en thuiszorgbedrijven die kabinetsbezuinigingen volledig afwentelen op thuiszorgmedewerkers en cliënten", laat de vakbond weten in een persbericht.

De uitspraak van de rechter is volgens de FNV ook een opsteker voor de 4800 medewerkers van TSN, een thuiszorgorganisatie die eveneens een eenzijdige loonsverlaging van 30 procent heeft opgelegd. Vanmiddag voert de bond actie voor het huis van de enige aandeelhouder van het moederbedrijf van TSN.

Het vonnis is vooral goed nieuws voor medewerkers bij thuiszorgorganisaties die via eenzelfde constructie salarissen korten, denkt Van Gelderen. “Dat hoeven andere op deze manier niet meer te proberen.” Behalve TSN zegt de FNV geen andere thuiszorgbedrijven te kennen die gelijke plannen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl